Kultura
0

SFF: Predstavljen crnogorski film "Posljednje poglavlje"

FENA
Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba
"Posljednje poglavlje" naziv je crnogorskog filma reditelja Nemanje Bačanovića koji je u četvrtak na pres-projekciji predstavljen kao dio Takmičarskog programa igranog filma 17. Sarajevo Film Festivala, van konkurencije.

Glavnu ulogu u ovom filmu ostvario je bh. glumac Amar Selimović, uz Vladu Jovanovskog, Inti Šraj, Dejana Ivanića, Varju Đukić, te Anu Vučković.

Priča prati pisca Jovana koji odlazi u zabačeno selo da bi dobio inspiraciju. Tu se susreće sa čudnom i zatvorenom porodicom, koja živi van svih tokova civilizacije, te u takvom okruženju prolazi kroz niz mračnih situacija, a na kraju biva i ubijen u religijskom obredu.

Reditelj Bačanović istaknuo je na konferenciji za medije nakon projekcije da mu je najvažnije bilo prikazati život zatvorene zajednice te način na koji takva porodica preživljava jedino okrenuta prirodi.

"Nakon dolaska stranca u njihovo okruženje i život dolazi do određene civilizacijske pometnje. Smatram da je tema filma univerzalna te drugačija od ostalih balkanskih filmova koji se bave regionalnim pričama", kazao je on.

On navodi da je velikim dijelom bio inspiriran i različitim evropskim ostvarenjima, među kojima i žanrovima horora.

Glumac Amar Selimović, koji tumači lik Jovana, potvrđuje da u susretu pisca s tom zatvorenom porodicom dolazi do sukoba civilizacija, gdje se prvo stvara atmosfera odbijanja i antagonizma, a kasnije sjedinjenja. Ipak, sve se završava pričom s religijskim segmentom.

"Ta religijska komponenta je aktuelna tema koja se stalno tabuizira i stavlja u drugi džep. Za glumca je veliki izazov ispuniti svaku sekvencu i kadar filma da bude provokativan i drugačiji, ali je ekipa bila odlična, te smo se uzajamno dopunjavali", naveo je on.

Za glumicu Inti Šraj, koja nije imala dijalog u filmu, ova je uloga bila veliki izazov jer je zahtijevala glumu na emocionalnoj i fizičkoj razini.

Scenarist Aleksandar Bačanović smatra da film ima otvorenu formu te da gledaoci sami trebaju izvući pouku iz ovog ostvarenja koje završava pobjedom necivilizacijskog segmenta nad civilizacijskim.

Film će zvanično biti predstavljen u četvrtak u 22.30 sati u Narodnom pozorištu.