Kultura
0

SFF: Predstavljen bugarski film "Ave"

FENA
Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba
"Ave" naziv je bugarskog filma reditelja Konstantina Bojanova koji je kao posljednje osmo ostvarenje u okviru Takmičarskog programa igranog filma 17. Sarajevo Film Festivala predstavljeno u petak na pres-projekciji u Narodnom pozorištu.

Riječ je o regionalnoj premijeri ovog ostvarenja u kojem su uloge ostvarili Anjela Nedyalkova, Ovanes Torosyan, Martin Brambach i Svetlana Yancheva.

Film prati priču djevojke i mladića koji se slučajno susreću na cesti tokom stopanja, te kreću zajedno na put, otkrivajući tajne jedno drugom koje nose duboko u sebi. Djevojka Ave je sklona stalnom pričanju sitnih laži, te ne otkriva pravi motiv svog putovanja, dok je mladić Kamen krenuo na sprovod svom drugu koji je izvršio samoubistvo. Među njima se u konačnici rađa ljubav.

Reditelj Bojanov na današnjoj je konferenciji za medije nakon projekcije kazao da je inspiraciju za film dobio od mlade djevojke koja mu se prije mnogo godina pojavila na vratima. Ona je tražila da je ne pita za povod njenog dolaska, a prije nego što je ušla on se u nju bezuvjetno zaljubio.

"Priča ovog filma ima nekoliko autobiografskih elemenata. Karakter te djevojke otprije mnogo godina dijelom je preslikan i na Ave, a moj najbolji drug je počinio samoubistvo kada sam bio mlad. Posjetio sam selo gdje je rođen, ali nikada nisam stigao na sahranu", kazao je on.

Naveo je da je film priča o dvoje mladih ljudi s neobičnim karakterima koji se moraju suočiti s težinom svojih godina i svijeta koji ih okružuje.

Glumica Anjela Nedyalkova ističe da je Ave koju glumi osoba koja se bori unutar sebe s različitim emocijama, ali to pokriva stalnim lažima.

"Glumljenje u ovom filmu je bilo jako lijepo iskustvo, ali sam se jedno vrijeme bojala da li ću moći iznijeti tu ulogu na pravi način", istaknula je ona.

Zvanična projekcija ovog ostvarenja je u 20.00 sati u petak u Narodnom pozorištu.