Kultura
0

SFF: Predstavljanje dokumentanog filma "Izjava 710399" Refika Hodžića

FENA
U okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film 12. Sarajevo film festivala sutra će u Narodnom pozorištu biti predstavljen film "Izjava 710399" režisera Refika Hodžića.

Film je rađen u produkciji BiH, a bit će prikazan u 16.00 sati.

Ostvarenje prati pokušaj filmske ekipe i porodice petanestogodišnjeg dječaka koji je zajedno s još tri čovjeka nestao tokom genocida u Srebrenici, da saznaju šta se s njim dogodilo. Osnova za potragu su izjave koje su od te četiri osobe uzeli srpski vojni policajci 23. jula 1995. u Zvorniku, a koje dokazuju da su bili živi nakon što su okončana masovna strijeljanja u i oko Srebrenice.

Kako se priča odmotava, otkrivaju se i novi, potresni detalji o njihovoj sudbini - o tome da su preživjeli masovno strijeljanje, o humanom pokušaju jedne srpske porodice da ih spasi, ali i okrutnosti njihovih komšija koji ih zbog toga i danas progone, ličnim dramama porodica koje očajnički pokušavaju saznati bilo šta o njihovoj djeci, muževima i sinovima te o državi koja zapošljava počinioce.

Nekoliko priča slaže se u mozaik koji ustvari predstavlja priču o današnjoj Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj će se s posljedicama ratnih zločina živjeti decenijama, saopćeno je iz XY Filma.