|

SFF: Predstavljanje dokumentanog filma "Izjava 710399" Refika Hodžića

SFF: Predstavljanje dokumentanog filma "Izjava 710399" Refika Hodžića
0
F
FENA
21.8.2006. u 17:10
0
komentara
0

dijeljenja
SFF: Predstavljanje dokumentanog filma "Izjava 710399" Refika Hodžića
U okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film 12. Sarajevo film festivala sutra će u Narodnom pozorištu biti predstavljen film "Izjava 710399" režisera Refika Hodžića.
Film je rađen u produkciji BiH, a bit će prikazan u 16.00 sati.

Ostvarenje prati pokušaj filmske ekipe i porodice petanestogodišnjeg dječaka koji je zajedno s još tri čovjeka nestao tokom genocida u Srebrenici, da saznaju šta se s njim dogodilo. Osnova za potragu su izjave koje su od te četiri osobe uzeli srpski vojni policajci 23. jula 1995. u Zvorniku, a koje dokazuju da su bili živi nakon što su okončana masovna strijeljanja u i oko Srebrenice.

Kako se priča odmotava, otkrivaju se i novi, potresni detalji o njihovoj sudbini - o tome da su preživjeli masovno strijeljanje, o humanom pokušaju jedne srpske porodice da ih spasi, ali i okrutnosti njihovih komšija koji ih zbog toga i danas progone, ličnim dramama porodica koje očajnički pokušavaju saznati bilo šta o njihovoj djeci, muževima i sinovima te o državi koja zapošljava počinioce.

Nekoliko priča slaže se u mozaik koji ustvari predstavlja priču o današnjoj Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj će se s posljedicama ratnih zločina živjeti decenijama, saopćeno je iz XY Filma.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.