Kultura
0

SFF predstavio Panorama dokumentarni program 2006

FENA
Popularni program Panorama dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, koji uključuje filmove iz cijelog svijeta izuzev iz naše regije i u Sarajevo dovodi režisere svih prikazanih filmova kako bi diskutovali o svojim djelima, i ove će godine predstaviti više filmova o ili sa svjetskih žarišta.

Glavni kriteriji za selekciju su provokacija i otvorenost pristupa za gledaoce te estetika i kvalitet sinteze filma.

Dva američka dokumentarna filma "Iraq in Fragments" Jamesa Longleya i "My Country, My Country" Laure Poitras posmatraju iračku okupaciju s tačke gledišta Iračana, s prosvjetljujućim političkim odjecima. Ovo nisu djela urađena "nabrzinu", oba režisera su dosta vremena provela posmatrajući stvarno stanje i oblikujući svoje filmove.

Na SFF-u se, nakon filma "Checkpoint", ponovo vraća i izraelski režiser Yoav Shamir s filmom "5 Days", izuzetnim djelom koje pruža blizak pogled na odlazak Izraelaca iz Gaze, iz različitih perspektiva samih doseljenika, vojnika i Arapa.

Iz Izraela stiže i aktivist i veteran dokumentarne režije David Benchetrit s filmom "Dear Father, Quiet, We're Shooting". To je snažna mješavina rječitih svjedočenja, arhivskih snimaka i ostalog temeljnog materijala, prateći priču o pokretu savjesnih oponenata koji se pojavio u redovima izraelske vojske tokom rata u Libanu osamdesetih godina i koji se danas nastavlja u pričama onih koji odbijaju služiti vojsku u okupiranim teritorijama i koji zbog svojih principa odlaze u zatvor.

I režiseri ostalih dokumentarnih filmova također ispituju svoja društva, čak i ako njihove teme nisu top vijesti svjetskih medija.

Iz Meksika dolaze Pedro Gonzalez-Rubio i Carlos Armella, koji u filmu "Black Bull" prate ojađenog borca s bikovima, domoroca, u njegovim ličnim i profesionalnim životnim putovanjima, a bliskost koju uspostavljaju između gledaoca i svog nerijetko omraženog glavnog lika, veliki je uspjeh ovog filma.

Režiser Brian Hill, koji dolazi iz Velike Britanije s filmom "Songbirds", hrabro je riskirao tako što je zatvorenice u jednom zatvoru naveo da svoje živote ispričaju pjesmom.

"Still Life" portugalske režiserke Susane de Sousa Dias daje prikaz povreda ljudskih prava za vrijeme Salazareve diktature, koristeći se samo arhivskim snimcima, kako iz svoje zemlje, tako i iz njenih kolonija u Africi, koje naglašava zatvorskim fotografijama političkih zatvorenika iz tog doba, čije su postojanje vlasti dugo negirale.

Bit će prikazan i nijemi film "Memory of the camps" grupe režisera sa snimcima unutrašnjosti nacističkih koncentracionih logora, koje su po dolasku na mjesto događaja snimili vojni fotografi alijanse te kasnije i režiseri kao što je Alfred Hitchcock, a koji su četrdeset godina skrivani.

Također, publika će imati priliku pogledati i Film iznenađenja - prelijep, upečatljiv i izuzetno kontroverzan dokumentarac koji će zasigurno izazvati polemike, saopćeno je iz Pres-službe Sarajevo Film Festivala.