Kultura
0

SFF pokreće projekt "Sarajevo grad filma "

FENA
Nakon uspješne realizacije prvog izdanja Sarajevo Talent Campusa, novog obrazovnog programa SFF-a, namijenjenog stručnom usavršavanju mladih filmskih stvaralaca iz zemalja jugoistočne Evrope, Sarajevo film festival najavljuje pokretanje novog projekta - Sarajevo grad filma.

Sarajevo film festival s partnerom projekta Vladom Federacije BiH, koja je osigurala inicijalna sredstva, pokreće Fond koji će učesnicima Sarajevo Talent Campusa omogućiti snimanje niskobudžetnih kratkih filmova (igranih, dokumentarnih ili animiranih) inspiriranih gradom Sarajevom, saopćeno je iz SFF-a.

Saradnju Vlade FBiH i Sarajevo film festivala na ovom projektu najavili su premijer Vlade FBiH Nedžad Branković i ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac tokom prijema koji je Vlada FBiH priredila povodom 13. SFF-a i 1. Sarajevo Talent Campusa.

Najavljenu podršku mladim talentima s posebnim zadovoljstvom pozdravio je direktor Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Dieter Kosslick, jedan od počasnih gostiju 13. SFF-a.

Učesnici 1. Sarajevo Talent Campusa aplicirat će kao produkcijski timovi sastavljeni od tri osnovna člana producenta, reditelja i glumca iz najmanje dvije različite zemlje. Na taj način, SFF će potaknuti saradnju među autorima čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Fond Sarajevo grad filma osigurat će grantove za najmanje četiri tima i omogućiti im da pokažu znanje u realizaciji konkretnog filmskog projekta.

Želja SFF-a je da se u projekt aktivno uključe ministarstva za kulturu i sport država iz regije, komercijalne kompanije s razvijenom sviješću o značaju ulaganja u kulturu, TV kompanije, filmski fondovi i svi oni koji su uključeni u industriju filmskog i TV biznisa.

Javni konkurs za sudjelovanje u projektu Sarajevo grad filma bit će objavljen u decembru i bit će otvoren do 1. februara. Selekciju projekata izvršit će stručni žiri sastavljen od filmskih profesionalaca iz BiH i inostranstva, a rezultati će biti objavljeni u februaru.

Period od 1. marta do 1. jula 2008. godine predviđen je za realizaciju filmskih projekata u Sarajevu.

Prezentacija i promocija ostvarenih projekata bit će održana tokom 2. Sarajevo Talent Campusa u okviru 14. Sarajevo film festivala od 15. do 23. augusta 2008.

SFF očekuje da će ovaj projekt značajno doprinijeti predstavljanju i stručnom usavršavanju mladih autora iz regiona, a ujedno i promociji grada Sarajeva.