Kultura
0

SFF: Počela druga sesija radionice za razvoj projekata CineLink

FENA
Druga sesija radionice za razvoj projekata koji su ušli u selekciju CineLink 2006. Sarajevo film festivala, počela je jučer u Sarajevu.

Koprodukcijski market SFF-a CineLink u svom četvrtom izdanju odabrao je jedanaest projekata iz devet zemalja jugoistočne Evrope: "Alive" scenarij i režija Artan Minarolli (Albanija), "Circus fantastikus" scenarij i režija Janez Burger (Slovenija), "From Belgrade With Love" scenarij i režija Bojan Vuletić (Srbija), "Krapetz" scenarij i režija Kiril Stankov (Bugarska), "Lara" scenarij i režija Blaž Kutin (Slovenija), "Like There's No Tomorrow" scenarij Gabor Krigler, režija Ferenc Sebo (Mađarska), "The Blacks" scenarij i režija Goran Dević & Zvonimir Jurić (Hrvatska), "The Day When the Winter Began" scenarij i režija Nedžad Begović (Bosna i Hercegovina), "A Heart Shaped Balloon" scenarij Bogdan Mustata, režija Catalin Mitulescu (Rumunija), "The War is Over" scenarij i režija Mitko Panov (Makedonija) i "The Woman Without a Body" scenarij Mate Matišić, režija Vinko Brešan (Hrvatska).

S autorima projekata na razradi scenarija i ovoga puta rade script doktori Gareth Jones iz Londona, Srđan Karanović iz Beograda, Franz Rodenkirchen iz Berlina te Olivier Aknin iz Pariza i Christa Saredi iz Ciriha.

Tokom rada, posebna pažnja posvećuje se produkcionim aspektima projekata i razvoju scenarija u cilju pomoći filmskim autorima da na najbolji način iskoriste svoje ideje i pripreme se kako bi u najboljem svjetlu predstavili svoje projekte potencijalnim partnerima na CineLink Marketu.

I ove godine CineLink Market će biti održan posljednja tri dana Sarajevo film festivala u augustu.