Kultura
0

SFF: Objavljena lista programa 'Tribute'

Klix.ba
Na trećoj konferenciji održanoj u povodu priprema za deveto izdanje najboljeg festivala u Jugoistočnoj Evropi, objavljena je lista filmova iz programa Tribute koji je ove godine posvećen škotskom reditelju, scenaristi i glumcu, Peteru Mullanu.

Lista uključuje dugometražne i kratke igrane filmove:

Magdalene Sisters (2002)/ «Zlatni lav», Venice Film Festival, 2002 My Name is Joe (1998)/ Nagrada za najbolju mušku ulogu, Cannes 1998 Miss Julie (1999)/ Nominacija za najbolju mušku ulogu, British Independent Film Award, 2000 Orphans (1997)/ Najbolji film, Critic Week-Venice Film Festival, 1998 Fridge, kratki film (1995)/ Grand Prix, Bilbao International Festival of
Documentary and Short Films Close, kratki film Good Day for the Bad Guys, kratki film (1995)

Peter Mullan, izvodi iz biografije

On dolazi iz zemlje izumitelja telefona i pronalazača Penicilina, iz zemlje čiji je dokument iz 1320.godine (Declaration of Arbroath) bio inspiracija američkoj Deklaraciji o nezavisnosti. Mullan je rođen 1954.godine u Peterheadu, Škotska, kao jedno od osmero djece. On je zarazno duhovit, spontan, prizemljen i rijetko talenitran, kaze selektor SFF-a, Howard Feinstein; Politički izuzetno osviješten i angaziran. Učestvovao je u štrajku rudara koji je potresao Ujedinjeno Kraljevstvo '84-'85, te bio član političkog teatra «Wildcat».

O filmovima u programu TRIBUTE

Njegov prvi igrani film Orphans (1997) koji je osvojio brojne nagrade, prikazan je na 5. SFF-u i svjedoči o predanosti SFF-a da otkriva talentirane autore i da ih prati od njihovih početaka.

  1. dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu (Best Actor) na festivalu u Cannesu. U filmu My Name is Joe tumačio je lik iz naslova. Joe je tipičan čovjek sa društvene margine, trener lokalnog fudbalskog tima sastavljenog od sitnih prestupnika, koji se usput liječi od alkoholizma i živi od socijalne pomoći.

U sljedećem filmu kojeg ćete vidjeti na festivalu, Peter je arogantni i besramni ljubavnik g-đice Julije (Miss Julie).

Neki će ga prepoznati po sporednim ulogama u filmovima kao što su: Trainspotting (1996), Braveheart (1995), Shallow Grave (1994) ili po Riff Raffu iz 1990. Oni koji još bolje poznaju Mullanov rad pohvalit će vam njegove kratke filmove Fridge (1995) i Good Day for the Bad Guys (1995). No, ono po čemu je on posljednjih godinu dana najviše poznat, je film Magdalene Sisters. Film je nastao na osnovu dokumentaraca i svjedočanstava o samostanima u Irskoj (a bilo ih je i u Škotskoj i Engleskoj) u kojima su bile zatočene žene što ih je društvo proglasilo «promiskuitetnim». Zvali su ih «domovi za posrnule žene» a iza njihovih zidina skrivala se, kaže Mullan, i teška zloupotreba ženskog bića. Zatočenice samostana nikada nisu počinile zločin, ali su zatvarane recimo zato što su zatrudnjele mimo braka; Ponekad ih je u samostan privodila i sama sumnja njihovih najbližih da bi mogle imati vanbračnu vezu. Samohrane majke bile su razdvajane od svoje djece i upućivane na prevaspitavanje samo da bi porodica izbjegla sramotu što im je kćerka ili sestra «raspuštenica». Iza zidina ovih ustanova, prema svjedočanstvima, bilo je zatočeno oko 30 000 zena u Irskoj. Prva zatočenica sahranjena je 1858. a posljednja 1994.

Najava filmova u programu OTVORENOKINO

Promovirani su naslovi:

Bruce Almighty režija: Tom Shadyac uloge: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston, Philip Baker Hall (nakon tri sedmice prikazivanja u Americi zaradio 171 000 000 dolara)

Kajmak i marmelada režija: Branko Đurić uloge: Branko Đurić, Tanja Ribič, Dragan Bjelogrlić, Rene Bitorajac, Igor Samobor muzika: Saša Lošić Očekuje se da će rediteljski debi Branka Đurića imati svjetsku premijeru na SFF-u.

EFA preview

U okviru 9.Sarajevo Film Festivala bit će organizovana projekcija kratkih filmova nominiranih za nagradu Evropske filmske akademije - European Short Film 2003, koje će predstaviti direktorica akademije i gošća festivala, Marion Dőring.