{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SFF: Objavljen žiri Takmičarskog programa-kratki film

4.8.2014. u 14:13
14
0
SFF: Objavljen žiri Takmičarskog programa-kratki film
14
Pierre Courtin, Nicolas Schemerkin i Selma Spahić čine žiri Takmičarskog programa - kratki film 20. Sarajevo Film Festival, objavljeno je danas iz Direkcije SFF-a.
Nicolas Schemerkin, Pierre Courtin i Selma Spahić
Nicolas Schemerkin, Pierre Courtin i Selma Spahić


Pierre Courtin


Umjetnik (Francuska)

Pierre Courtin rođen je 1976. u Lilleu, u Francuskoj. Studirao je na Državnoj školi likovnih umjetnosti u Parizu. U periodu 2003-2004. učestvovao je na seminaru “Uvod u izlaganje” kojeg je vodio Christian Bernard, direktor Muzeja moderne i savremene umjetnosti Mamco u Ženevi. Dobitnik je nagrade Foundation de France 2005. Pierre Courtin, netipična osoba posvećena svestranosti svog umjetničkog izražaja, sebe definira kao nekog ko glumi na pozornici umjetnosti. On ulaže u tu pozornicu, glumi na njoj, kreira njena pravila. Umjetnik, menadžer umjetničke galerije, kustos, kolekcionar, ali i ikonoklast, sam-svoj-majstor i amater. Godine 2004. osnovao je Galeriju 10m2 u Sarajevu, u kojoj daje priliku regionalnim i međunarodnim umjetnicima da izlažu svoje radove.

Pierre Courtin od 2004. radi kao kustos i kolekcionar. Nedavno je izložio svoju kolekciju u Kanadi, te organizirao najreprezentativniju grupnu izložbu bosanske umjetnosti u Galerie du jour u Parizu.

Nicolas Schemerkin


Producent, reditelj, pisac, urednik, Francuska

Nicolas Schemerkin rođen je 1973. u Buenos Airesu, u Argentini. Živi i radi u Parizu. Nicolas Schemerkin je 1998. osnovao filmski magazin “Repérages” kojeg je uređivao dvanaest godina. Počeo je 2000. godine režirati dokumentarne filmove i rediteljske portrete za televiziju („Short Circuit“, sedmični program na francusko-njemačkom kanalu ARTE), DVD-ove i kina. Radio je kao selektor na brojnim filmskim festivalima poput pariškog festivala Némo, Sarajevo Film Festivala, i Resfesta u Parizu. Nakon četiri godine rada za kompaniju Philippea Bobera, osnovao je vlastitu kuću za produkciju i distribuciju, Autour de Minuit Productions, koja se fokusira na eksperimentalnu animaciju, hibridne i mix-media radove, i bavi se kratkim filmom upečatljivim na internacionalnom nivou. Distribucijski katalog Autour de Minuit sadrži više od 200 kratkih filmova, a kompanija je producirala više od 40 projekata, uključujući dobitnika Oscara iz 2010, kratki animirani film LOGORAMA, te nekoliko muzičkih spotova poznatih bendova poput francuskog AIR-a. Autour de Minuit trenutno radi na nekoliko animiranih serija i dugometražnih igranih filmova.

Selma Spahić


Rediteljica (BiH)

Selma Spahić rođena je 1986. godine. Diplomirala je filmsku, pozorišnu i televizijsku režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Za vrijeme studija radila je kratke i dokumentarne filmove, te bila asistent režije na filmu SNIJEG rediteljice Aide Begić.

Režirala je teatarske predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji. Njen rad uključuju postavke dramskih klasika, savremenih svjetskih i bh. dramskih tekstova kao i dokumentarni teatar. Višestruko je nagrađivana na festivalima u Bosni i Hercegovini i regiji, te bilježi učešće na nekim od najznačajnijih evropskih festivala u zemljama poput Njemačke, Švicarske i Poljske. Predstave su joj često vrlo intermedijalne, te uključuju brojne elemente filmskog jezika.

Umjetnička je rukovoditeljica Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: