|

SFF: Nick Nolte gost "Kafe sa…"

SFF: Nick Nolte gost "Kafe sa…"
0
F
FENA
21.8.2006. u 17:34
0
komentara
0

dijeljenja
SFF: Nick Nolte gost "Kafe sa…" Foto: SFF
Program "Kafa sa..." 12. Sarajevo film festivala (SFF) ugostio je danas u festivalskom centru jednog od najkontraverznijih glumaca današnjice Nicka Noltea.
Uz kašnjenje od gotovo sat vremena, Nolte je uspio razgovarati sa više od stotinu domaćih i inostranih novinara o svom životu, karijeri i novom filmu.

Nolte se na ovogodišnjem SFF-u predstavlja sa ostvarenjem "Miroljubivi ratnik" režisera Victora Salve, koji je premijerno prikazan sinoć u Heineken Open Air kinu.

Sarajevo je ocijenio iznimno lijepim gradom te podsjetio na ratne užase kroz koje je nedavno prošao. On smatra kako je teško pričati o iskustvima rata nekome ko ga nije iskusio. Sada, međutim, u gradu traje važan Festival, čija će kvaliteta u narednim godinama privlačiti sve više i više filmskih stvaralaca iz cijelog svijeta.

Govoreći o svom novom filmu, kazao je kako je to priča o miru, o kojem ljudska vrsta na planeti izgleda ima čudne stavove. Ali, on smatra da svijet nije sam po sebi takav. Mi, ljudi, smo ti koji stvaramo probleme i pokušavajući ih riješiti, stvaramo nove, smatra Nolte.

Nick Nolte je rođen 8. februara 1941. godine u Omahi, država Nebraska. Pažnju je privukao 1976. godine ulogom u TV seriji "Rich Man, Poor Man", nakon čega je uslijedilo više od pedeset značajnih uloga na filmskom platnu. Publika širom svijeta pamti ga po ulogama u filmovima kao što su: "Paris, je t'aime" (2006.), "Hotel Rwanda" (2004.), "Investigating Sex" (2001.), "Trixie" (2000.), "Breakfast of Champions" (1999.), "The Thin Red Line" (1998.), "Affliction" (1997.), "Lorenzo's Oil" (1992.), "The Prince of Tides" (19991.), i mnogim drugim.

Nolte je dobitnik brojnih nagrada za svoja glumačka ostvarenja, među kojima posebno mjesto zauzimaju nagrade za ulogu Wadea Whitehousea u filmu Paula Schradera "Affiction", kao i ulogu Tom Wingoa u filmu Barbre Streisand "The Prince of Tides".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.