Kultura
0

SFF - najmlađa publika u ulozi kritičara

NINA
Pripreme za 10. jubilarni SFF su već u toku, a ove godine organizatori uvode Specijalni program pod radnim nazivom TEENARENA namijenjen mladima izmedu 12 i 18 godina.

Kino Obala Meeting Point u četvrtak, 19. maja otvorilo je vrata za djecu iz sportskog kluba RINACTION. Njih oko pedeset iz tzv. Fokus grupe, posebno za ovu priliku sačinjene od uzrasta izmedu 7 i 15 godina, mogli su pogledati dva filma i na osnovu svojih ocjena, na neki način utjecati na odluku da li će film biti prikazan u okviru Dječijeg programa ili TeenArene. Poput pravih kritičara, dali su svoje mišljenje i ocjene za slijedeće filmove: a. Twinni (Austrija, 2004); b. Sommer mit den Burggepenstern (Ljeto s duhovima, Austrija 2004)

Idučeg četvrtka članovi Fokus grupe RINACTIONA biće u prilici pogledati još dva filma i također dati svoje ocjene.

Sarajevo Film Festival na ovaj način želi pokazati koliko poštuje i uvažava dječije misljenje. Za pravilan odabir filma najbolji način je da sama djeca izaberu sadržaje koje žele gledati. Želja Sarajevo Film Festivala svakako je da našoj djeci i mladima pomogne da dosegnu najpotpuniji i najzdraviji mentalni razvoj, i barem na neki način učestvuje u njihovom obrazovanju. I ove godine će naša najmlađa i teen publika, uživati u najboljim i najnovijim filmovima, upoznavati se sa filmskom, ali i kulturama zemalja iz kojih potiču prikazana ostvarenja. Također, nezaboravno druženje sa vršnjacima iz cijele BiH biće jedno od iskustava koje će i ove godine ponijeti sa sobom svako dijete.

Dječiji program 10. Sarajevo Film Festivala ove godine biće još bolji i veći i po kvalitetu i po obimu programa, a svrstava se u jedan od svjetskih evropskih filmskih festivala za djecu.