Kultura
0

SFF i Udruženje filmskih radnika BiH promoviraju bh. filmove u pripremi

Sarajevo-X
Sa snimanja novog filma Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci"
Sa snimanja novog filma Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci"
Udruženje filmskih radnika BiH u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom održat će prezentaciju bh. filmova u pripremi.

Prezentacija će se održati u nedjelju, 22. augusta u 12:00 sati u Bijelom salonu Narodnog pozorišta i biti ponovljena u subotu 28. augusta u 11:00 sati na istom mjestu.

Cilj prezentacije “BH filmovi u pripremi” je medijima, festivalskim selektorima i producentima predstaviti filmske projekte; osam igranih i jedan dugometražni dokumentarni film, u različitim fazama produkcije i na taj način promovirati bh kinematografiju.

Bosanskohercegovački reditelji, producenti i scenaristi govorit će o svojim novim filmskim projektima. Aida Begić i producentska kuća "Mamafilm" predstavit će film "Snijeg", Miro Banjak film "Živi i mrtvi" i Jasmin Duraković "Krovni talas".

Autori bh filmova koji su u postprodukciji prikazat će inserte već snimljenog materijala. Riječ je o filmovima "Dobro uštimani mrtvaci" Benjamina Flipovića, “Sasvim lično" Nedžada Begovića i dugometražnom dokumentarnom filmu “Ljubav na granici" Miroslava Mandića.

Svi projekti su podržani od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Federacije BiH. Također se očekuje da će do početka festivala reditelji Srđan Vuletić (film “Jemin"), Ahmed Imamović (film “Go West") i Jasmila Žbanić (film “Grbavica") potvrditi prisustvo na prezentacijama.

Udruženje filmskih radnika BiH je u saradnji sa SFF-om prošle godine organiziralo Prvi BH Nacionalni Film Festival koji je predstavio kompletnu BH filmsku produkciju iz 2003. godine. Ovaj festival će se organizirati svake dvije godine dok se ne uspostavi kontinutirana filmska produkcija u zemlji.