Kultura
0

SFF i Kreativna Evropa razmatraju izazove sa kojima se suočava filmska industrija

Klix.ba
Foto: SFF
Foto: SFF
Ko su gledaoci naših filmova - sada i u budućnosti? Kako evropski filmski autori mogu uspostaviti nova, globalna koprodukcijska partnerstva? To su pitanja koja će biti u fokusu konferencije “Osvajanje nove publike za evropske filmove” koju Regionalni forum i Kreativna Europa/MEDIA program organizuju u Sarajevu od 20. do 22. Augusta u konferencijskoj sali Hotela Evropa.

Regionalni forum je godišnja konferencija Sarajevo film festivala o aktuelnim izazovima filmske industrije u jugoistočnoj Evropi koja okuplja preko 100 vodećih filmskih radnika iz petnaest zemalja, uključujući predstavnike privatnog i javnog sektora.

Šesto izdanje Regionalnog foruma organizuje se u saradnji sa Kreativna Evropa/MEDIA programom Evropske komisije, a obuhvata tri dana panel diskusija o kreiranju filmske publike, filmskom obrazovanju i filmskim koprodukcijama.

Osnov za diskusiju su novi međunarodni aspekt KE/MEDIA programa i daljnja globalizacija Evropske konvencije o koprodukciji, zaključci nove studije Evropske komisije o osvajanju filmske publike - najtemeljitije studije na tu temu, a koja je osigurala jedinstvene podatke o ponašanju filmske publike širom Evrope, te francuski izvještaj u kojem se poziva na panevropsku akciju sa ciljem opismenjavanja filmske publike u Evropi. Na konferenciji će učestvovati niz međunarodnih stručnjaka iz različitih sfera kinematografije i kulturne politike, kao što su Britanski filmski institute (BFI), Evropska komisija, Meksicki Filmski Institut (IMCINE) I mnogi drugi.

Više o ovoj koferenciji možete pročitati na ovom linku.

SFF