Kultura
0

SFF: Human Rights Award

Sarajevo-x.com
Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva vanjskih poslova Švicarske drugu godinu zaredom na 11. Sarajevo Film Festivalu će biti dodijeljena Nagrada za najbolji dokumentarni film koji se bavi temom ljudskih prava (Human Rights Award). U konkurenciji za nagradu su filmovi iz Regionalnog dokumentarnog programa.

Novčana nagrada vrijedna je 5.000 €, a Federalno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske obezbjeđuje i 2.000 € za specijalnu nagradu žirija.

I ove godine o dobitniku nagrade odlučivaće tročlani međunarodni žiri koji sačinjavaju:

Predsjednik žirija:

Nicolas Wadimoff, reditelj i producent (Švicarska)

Nicolas Wadimoff autor je velikog broja dokumentarnih filmova, a mnogi od njih nastali u Libiji, Alžiru, Palestini, Ruandi, Izraelu... Ovi su dokumentarni filmovi nastali u periodu od 1992. do 1996. godine u vrijeme kada je radio na Televiziji Švicarske (TSR). Godine 1997. osniva osniva producentsku kuću Carvan Production koju vodi zajedno s pijateljima do 2002. U decembru 2003. osniva novu producentsku kuću AKKA Films koja producira dokumentarne i dugometražne igrane filmove koji se bave suvremenim društvenim tematikama. Wadimoff se okušao i kao reditelj dugometražnih igranih filmova.

Natasa Kandić, osnivač i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo (SCG)

Nataša Kandić sociolog je po zanimanju. Prije nego su izbili sukobi na području bivše Jugoslavije, radila je kao analitičar u organizaciji sindikata. Otpuštena je iz službe 1990. godine, nakon što je objavljena knjiga Kosovski čvor: drešiti ili seći? u kojoj su ona, Srđa Popović, Ivan Janković, Vesna Pešić i Svetlana Slapšak analizirali razvoj događaja u medijima Republike Srbije i političku propagandu koja je dovela do ukidanja autonomije Kosova. Poseban angažman u borbi za ljudska prava iskazala je nizom kampanja i građanskih akcija tokom rata u Hrvatskoj i BiH. Godine 1992. godine, osnovala je Fond za humanitarno pravo, nevladinu oraganizaciju koja se bavi se dokumentiranjem ratnih zločina i etnički motiviranog nasilja, a prošle godine, pokrenula je uspostavaljanje regionalne mreže centara za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina. Dobitnica je brojnih nagrada koje su joj donijele počasni naziv branitelja ljudskih prava. Posljednja potvrda njenog neustrašivog angažmana u raskrinkavanju ratnih zločina predstavlja objelodanjivanje filma o strijeljanju šestorice Srebreničana koji je nedavno šokirao svjetsku javnost.

Milan Trivić, direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BiH)

Milan Trivić obavlja funkciju direktora Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) od 2004. godine. Predavao je na predmetu TV novinarstvo u školi novinarstva Media Plan u Sarajevu (2003-2004). U periodu od 1998-2004 bio je direktor London TV International Ltd. U tom periodu bio je i dopisnik BH Radija 1 iz Londona, te dopisnik za Televiziju Crne Gore. Autor je velikog broja dokumentarnih filmova. U periodu od 1999-2000 bio je direktor OBN Trust International. Od 1990-1992 predavao je u Ratnoj školi TV novinarstva BHTV. MilanTrivić bio je i urednik i voditelj informativnog programa YUTEL. Radio je i kao saradnik agencije APA iz Beča i RFI iz Pariza, te kao reporter i urednik u informativnom programu TV Sarajevo. Brojne tekstove objavio je i u listovima Naši dani, AS, Oslobođenje, Komunist i Dnevnik-Novi Sad. Milan Trivić dobitnik je Nagrade udruženja novinara Bosne i Hercegovine za reportažu Zajedno.

Nusret Pašić, autor Human Rights Award

Prošle godine dobitniku Human Rights Award Goranu Deviću za film Uvozne vrane pripala je plaketa i novčani iznos, no ove godine Sarajevo Film Festival će predstaviti nagradu čiji autor je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, Nusret Pašić.

Serija Pašićevih radova nastala u okviru projekta Obala Art Centra, Svjedoci postojanja, ponukala je Izetu Građević, kreativnog direktora Sarajevo Film Festivala da upravo njemu povjeri ovaj zadatak.

Nusret Pašić rođen je 1951. godine u Sarajevu. Diplomirao na odjelu slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Postdiplomski studij završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Izlagao je samostalno na prostoru BiH i inostranstvu, a sudjelovao je i u brojnim kolektivnim izložbama. Trenutno obavlja dužnost dekana na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.