Kultura
0

SFF: Gost programa "Tribute to" ove godine azijski reditelj Tsai Ming-Liang

FENA
Gost programa "Tribute to" ("Posvećeno") ovogodišnjeg 13. Sarajevo film festivala bit će azijski reditelj, scenarist i producent Tsai Ming-Liang, saopćeno je u četvrtak na konferenciji za medije SFF-a u Sarajevu.

Riječ je o iznimnom filmskom stvaraocu koji je obilježio azijsku kinematografiju u protekle dvije decenije. Internacionalnu slavu stekao je kao jedan od pripadnika Novog vala tajvanskog filma, a njegova ostvarenja prikazuju se na svim relevantnim filmskim festivalima širom svijeta.

Dobitnik je više od 30 nagrada, među kojima su i Zlatni lav te Srebrni medvjed. Njegovi filmovi uglavnom prate usamljenog junaka u današnjem globaliziranom svijetu.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra najavio je kako će Tsai Ming-Liang na predstojećem SFF-u gostovati zajedno sa protagonistom većine svojih ostvarenja Lee Kang-Shengom te ovdašnjoj publici predstaviti dio svog impresivnog opusa. Njegovim filmom "Ne želim sam spavati" bit će i otvoren program "Tribute to".

Rođen je u Kučingu u Maleziji, a danas živi i radi u Tajvanu.

Rukovodilac projekta CineLink SFF-a Amra Bakšić Čamo ustvrdila je kako će ovogodišnjih petnaest novih projekata CineLink marketa iz 13 zemalja biti podijeljeno u dvije grupe. Prvu selekciju činit će projekti koji će učestvovati u programu za razvoj projekata, a kasnije biti predstavljeni na koprodukcijskom marketu tokom Festivala.

Novost je CineLink+ selekcija. Nju čine projekti koji će zbog svog kvaliteta i autorske snage biti direktno predstavljeni na marketu.

Mirsad Purivatra i direktor firme Orbico d.o.o. Ivica Brkan potpisali su danas i ugovor o saradnji kojim je Orbico postao zvanični partner Sarajevo film festivala u realizaciji programa nazvanog Porodični dan.

Riječ je o cjelodnevnom programu na otvorenom koji se održava zadnjeg dana Festivala u Vilsonovom šetalištu, uz druženje i zabavu s festivalskim gostima te javnim i kulturnim djelatnicima iz BiH.

Ovogodišnji Sarajevo film festival bit će održan od 17. do 25. augusta.