Kultura
0

SFF: Druga sesija CineLink radionice za razradu scenarija

Sarajevo-X
Druga sesija CineLink radionice za razradu scenarija autora koji su ušli u selekciju CineLink 2005. počela je u petak u Sarajevu.

U narednim danima, do 6. juna/lipnja, u sarajevskom hotelu Holiday Inn, sa autorima projekata na razradi scenarija radiće script doktori Gareth Jones iz Londona, Srđan Karanović iz Beograda i Franz Rodenkirchen iz Berlina.

Podsjećamo, riječ je o projektima A Grand Zilhada Ključanina, Jemin Srđana Vuletića i Abdulaha Sidrana (Bosna i Hercegovina), Armin Ognjena Sviličića, Buick Riviera Gorana Rušinovića, Lika Cinema Dalibora Matanića, The Two of Us Tene Štivičić (Hrvatska), Baby Photo Andreia Codrescua i Theodorea Thomasa (Rumunija), Balkan Blues Zornitze Sofie (Bugarska) i Estrelita Metoda Peveca i Abdulaha Sidrana (Slovenija) i Nowhere Predraga Velinovića (Srbija i Crna Gora).

Ova radionica predstavlja nastavak rada prve sesije CineLink radionice za razradu scenarija koja je održana od 22. do 27. aprila/travnja i koja je rezultirala novim verzijama odabranih scenarija.

Scenariji će biti predstavljeni na CineLink Marketu koji će se održati posljednja tri dana 11. Sarajevo Film Festivala.

Pored rada na razvoju scenarija, druga sesija CineLink radionica uključuje i rad na produkcijskoj strani projekata. U saradnji sa Eastwest Crossing inicijativom organizovane su dvije dodatne radionice na kojima pored producenata CineLink projekata učestvuju i distributeri, tv urednici iz čitave jugoistočne Evrope.

Tako je Eastwest Crossing inicijativa nakon niza inicijalnih konferencija održanih u SCG, Albaniji i Rumuniji ponudila i u Sarajevu radionice čiji cilj je organizacija i stvaranje regionalne distributerske mreže.