Kultura
0

SFF: CineLink - projekt razvoja scenarija u regionu

sff.ba
Foto: Haris Memija
Foto: Haris Memija
<b>CineLink </b>povezuje autore scenarija, reditelje i producente iz regije sa filmskim profesionalcima i potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta i tako doprinosi realizaciji novih filmskih projekata.

U nastojanju da poveća interes stranih producenata za filmsko tržište u regionu, Sarajevo Film Festival je tokom 32. Rotterdam Film Festivala sklopio ugovor o saradnji na razvoju scenarističke gradje po uzoru na RFF-ov projekt CineMart. Bosanskohercegovacka verzija projekta CineMart dobila je ime CineLink i omogucava svim zainteresiranim autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore da (ukoliko ispunjavaju uslove konkursa) učestvuju na konkursu za scenariste koji je raspisan 10. marta 2003.

Krajnji rok za prijavu radova na CineLinkov konkurs za scenariste je 19. april 2003. 5 radova koje odabere međunarodni žiri CineLinka, bit će predstavljeni uticajnim stranim producentima u okviru CineLink marketa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

CineLink će narednih godina proširiti djelovanje na veći broj zemalja Jugoistočne Evrope (od Beča do Soluna) s namjerom da maksimizira sve raspoložive ljudske i tehnološke kapacitete u svrhu promocije regionalnih talenata, povezivanja domaćih ljudi sa prvim ljudima evropske filmske industrije i stvaranja privlačnih uslova za multinacionalne koprodukcije.

Više informacija na oficijelnoj stranici Sarajevo Film Festivala - www.sff.ba.