Kultura
0

SFF će ugostiti redatelja Todda Haynesa

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival sa velikim zadovoljstvom objavljuje da će u svom četrnaestom izdanju, u okviru programa Tribute To, ugostiti američkog redatelja Todda Haynesa.

"Ovaj iznimni filmski stvaralac, koji je obilježio svjetsku kinematografiju u protekle dvije decenije, pridružit će nam se u Sarajevu i predstaviti retrospektivu svog impresivnog opusa", saopćeno je iz SFF-a.

Todd Haynes rođen je u Los Angelesu. Karijeru je zapoceo snimanjem kratkih filmova ukljucujući i "Assassins: A film concerning Rimbaud" i "Superstar: The Karen Carpenter story". Za prvi dugometrazni igrani film "Poison" Haynes je dobio Veliku nagradu zirija Sundance Film Festivala, te Teddy nagradu Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu.

Filmografija ovog istaknutog filmskog stvaraoca uključuje i višestruko nagrađiivane filmove na festivalima širom svijeta: "Dottie gets spanked", "Safe", "Velvet Goldmine" te nezaobilazni "Far from heaven" za koji je Haynes nominiran i za Oscara u kategoriji za najbolji originalni scenarij.

Posljednji film Todd Haynesa "I'm not there" nagrađen je na proteklom Venecija Film Festivalu Specijalnom nagradom žirija, te CinemAvvenire nagradom, a glumica Cate Blanchet koja je ostvarila ulogu u ovom filmu nominovana je ove godine za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji za najbolju žensku sporednu ulogu.

Kao i ranijih godina gost programa Tribute To susrest će se sa publikom Sarajevo Film Festivala u okviru redovnih Q&A sesija nakon svake projekcije, kao i u okviru Javnog intervjua.