Kultura
0

SFF: 24 dokumentarca u Takmičarskom programu

FENA
U Takmičarski program ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala u kategoriji dokumentarnog filma uvršteno je 24 filma, koja su izabrana između gotovo 150 prijavljenih dokumentaraca iz regije.

"Kreativni dokumentarni film mora imati izraženu rediteljsku osobnost, istančan autorski rukopis jer upravo taj stvaralački pečat je ono što izdvaja dobar dokumentarac od uobičajene reportažne aktualnosti ili puke fotografije. Dobar reditelj je u središtu događanja, u središtu stvarnosti, i koristi svoje umjetničko oko kako bi pratio, obrađivao, promišljao i propitivao svijet oko sebe", kazala je selektorica ovog programa Rada Šešić, saopćeno je pres-službe SFF-a.

Napomenula je da je ove godine mnogo mladih reditelja, debitanata i studenata filma, koji su shvatili koliko je važno uhvatiti se u koštac s temom iz autentičnog filmskog ugla, koristeći se, ne samo naracijom, već višeslojnim kreativnim filmskim jezikom. Ove godine će biti upriličeno sedam svjetskih i šest međunarodnih premijera.

Svjetsku premijeru doživjet će dokumentarni film "Bosanska rapsodija... Na rubu znanosti", rediteljice i scenaristice Vesne Ljubić, zatim "Her Cinema Love" reditelja i scenarista Nejre Latić - Hulušić i Davida Jana Bronsgeesta, potom "Heroj našeg doba" režisera i scenariste Šekija Radončića, "Jedan dan na Drini" u režiji Ines Tanović, "Mobitel" u režiji Nedžada Begović, kao i film "Pun(a)" u režiji Alena Drljevića, svi iz Bosne i Hercegovine.

Svjetsku premijeru imat će i dokumentarni film iz Hrvatske "Zemlja znanja" u režiji Saše Bana.

Međunarodne premijere doživjet će film "Bio i prošao" turskog režisera Metina Akdemira, "Gdje je nestala radnička klasa?" slovenačke rediteljice Maje Weiss, zatim "Nevidljive žice - Talnetovane sestre Pusker" rediteljice Ágnes Sós iz Mađarske , potom "Prolaz za van" u režiji Vedrana Šamanovića iz Hrvatske te "Ratni profiter" u režiji Silvestara Kolbasa također iz Hrvatske i "Razorubičenje" u režiji Domagoja Matizovića isto iz Hrvatske, ali i "Schwarzkopf" u režiji Armana T. Riahija iz Austrije.

Reginalne premijere doživjet će filmovi "Moj prijatelj Manchester United" u režiji Stefana Valdobreva iz Bugarske, "Ekumenopolis: Grad bez granica" u režiji Imre Azem film iz Turske i Njemačke, "Moj glas" u režiji Monice Lazurean-Gorgan i Andreija Gorgana iz Rumunije, "Polazak" u režiji Gorana Stankovića iz Srbije, "Pravila samačkog života" u režiji Tonislava Hristova film iz Bugarske i Finske, kao i film "Zapad" u režiji Nikolausa Geyrhaltera iz Austrije.

Dokumentarci koji će premijerno biti prikazani u BiH su "Cinema Komunisto" iz Srbije u režiji Mile Turajlić, "Magnet" iz BiH u režiji Namika Kabila, "Trka za život" iz Srbije u režiji Mladena Matičevića i "Život, priključenja i održivi razvoj jednog kokota" iz Crne Gore u režiji Vladimira Perovića.