Festival sevdaha TK
0

Sevdalinka kao turistički proizvod

Sarajevo-x.com
Udruženje estradnih izvođača Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzla organizatori su ovogodišnjeg Drugog Festivala sevdalinke pod nazivom "Sevdalinko u srcu te nosim" koji će se održati 11. decembra 2009. godine u BKC-u Tuzla sa početkom u 19:00 sati.

Promovišući sevdalinku kao pjesmu neprolazne vrijednosti i jedinstvenog kulturno-historijskog naslijeđa ovih prostora Turistička zajednica TK-a jedan je od pokrovitelja manifestacije.

-"Turistička zajednica Tuzlanskog kantona tretira sevdalinku kao turistički proizvod, kao suvenir svih naroda u Bosni i Hercegovini i kao kulturni identitet naroda Bosne i Hercegovine. Promocija sevdalinke kao turističkog proizvoda jedinstven je pristup u prezentaciji kulturnih vrijednosti koje imamo, a drugi nemaju, na čemu insistira Turistička zajednica Tuzlanskog kantona", istakao je direktor Turističke zajednice TK mr. Almazaga Ćatović.

Pored interpretacije sevdalinke kao neprolazne kulturne vrijednosti, na temu "Sevdalinka i mediji" govorit će eminentni stručnjaci, muzikolozi, sociolozi i profesori muzike u okviru Javne tribine koja će biti održana u susret festivalu, 7. decembra 2009. godine, u BKC – u Tuzla sa početkom u 12:00 sati, s ciljem da se okupi što veći broj ljubitelja sevdalinke.

U okviru programa ovogodišnjeg Festivala sevdaha tuzlanskoj publici će se predstaviti: Ramiza Milkunić, Muhamed Mujkanović, Murat Vrabac – Saz, Zekija Suman, Džavid Pamuković, Rajko Simeunović – Saz, Begzada Šahović, Nedžad Smajlović, Miralem Selimović – Saz, Lejla Mešalić, Muris Salkić, Jusuf Brkić – Saz, Tanja Petrović, Arif Ahmetašević, Šejla Mehanović, Jasmin Hasić, Amra Kupusović, Adnan Babajić, Azra Husarkić, Elzin Salihović, Mirela Hasifić i Mirsad Musić, a nastupiti će i Ženski vokalni ansambli „Tuzlanke“ i „Iskre“.