Piano Festa Tattile
45

Sevdah trio "Bosanski lonac" večeras u BKC-u Sarajevo

Klix.ba
U petak, 23. marta, će u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo , u sklopu "Piano Festa Tattile 2018.", od 19:30 sati biti održan koncert "PIANO (con)FUSSION" na kojem će nastupiti Sevdah trio "Bosanski lonac". Ulaz na koncert je slobodan.

Sevdah trio "Bosanski lonac" se izrodio iz želje i potrebe da se tradicionalna muzika Bosne i Hercegovine otme od zaborava, da se približi novim generacijama, te da prvenstveno produži svoje loze i ostavi traga na generacije koje dolaze, kako bi i oni mogli prenositi tu malu seharu na druge generacije, koje će tek kasnije doći.

Sastav instrumenata u grupi je vrlo neuobičajen za tradicionalnu muziku (gitara, klavir, udaraljke), s naročitim umjetničkim pristupom, često konceptualnim, praveći fuziju različitih muzičkih pravaca, poput flamenco muzike, jazz muzike, beat boxa, orijenta, sa pomalo arhaičnim glasom. Stavljanje posebnog naglaska na pjevanje i priču koju pjesma kazuje, izrodilo je poseban, novi pravac kada je u pitanju sevdalinka.

Sve ove komponente, pristup i želja da se na poseban način odjene i prikaže sevdalinka u jednom potpuno novom ruhu u kakvom do sada nije bila čine "Bosanski lonac" jedinstvenim spojem različitih mirođija.

Grupu čine akademski muzičari: Kenan Mačković, Mirza Redžepagić i Davor Maraus. Sa grupom će, kao svojevrsno iznenađenje, nastupiti i gostujući muzičari.

Treći po redu "Piano Fest Tattile 2018." se ove godine održava u periodu od 21. do 25. marta. Organizator i idejni pokretač Festivala je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike "Tattile", koje su u januaru 2017. godine osnovale profesorice klavira Iva Pašić i Nataša Ristić. Suorganizatori Festivala su BKC Sarajevo i Osnovna muzička i baletna škola "Novo Sarajevo". Ovogodišnje izdanje festivala poseban akcent stavlja na tradicionalnu i klasičnu muziku, te potrebu prelaska te vrste muzike u druge žanrove.

U subotu, 24. marta, u BKC-u Sarajevo će od 19:30 sati biti održan koncert mladih pijanista.