{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sevdah trio "Bosanski lonac" večeras u BKC-u Sarajevo

23.3.2018. u 11:22
45
2
Sevdah trio "Bosanski lonac" večeras u BKC-u Sarajevo
45
 
U petak, 23. marta, će u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo , u sklopu "Piano Festa Tattile 2018.", od 19:30 sati biti održan koncert "PIANO (con)FUSSION" na kojem će nastupiti Sevdah trio "Bosanski lonac". Ulaz na koncert je slobodan.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sevdah trio "Bosanski lonac" se izrodio iz želje i potrebe da se tradicionalna muzika Bosne i Hercegovine otme od zaborava, da se približi novim generacijama, te da prvenstveno produži svoje loze i ostavi traga na generacije koje dolaze, kako bi i oni mogli prenositi tu malu seharu na druge generacije, koje će tek kasnije doći.

Sastav instrumenata u grupi je vrlo neuobičajen za tradicionalnu muziku (gitara, klavir, udaraljke), s naročitim umjetničkim pristupom, često konceptualnim, praveći fuziju različitih muzičkih pravaca, poput flamenco muzike, jazz muzike, beat boxa, orijenta, sa pomalo arhaičnim glasom. Stavljanje posebnog naglaska na pjevanje i priču koju pjesma kazuje, izrodilo je poseban, novi pravac kada je u pitanju sevdalinka.

Sve ove komponente, pristup i želja da se na poseban način odjene i prikaže sevdalinka u jednom potpuno novom ruhu u kakvom do sada nije bila čine "Bosanski lonac" jedinstvenim spojem različitih mirođija.

Grupu čine akademski muzičari: Kenan Mačković, Mirza Redžepagić i Davor Maraus. Sa grupom će, kao svojevrsno iznenađenje, nastupiti i gostujući muzičari.

Treći po redu "Piano Fest Tattile 2018." se ove godine održava u periodu od 21. do 25. marta. Organizator i idejni pokretač Festivala je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike "Tattile", koje su u januaru 2017. godine osnovale profesorice klavira Iva Pašić i Nataša Ristić. Suorganizatori Festivala su BKC Sarajevo i Osnovna muzička i baletna škola "Novo Sarajevo". Ovogodišnje izdanje festivala poseban akcent stavlja na tradicionalnu i klasičnu muziku, te potrebu prelaska te vrste muzike u druge žanrove.

U subotu, 24. marta, u BKC-u Sarajevo će od 19:30 sati biti održan koncert mladih pijanista.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: