Kultura
0

Seul: Predstavnici udruženja izdavača i knjižara BiH na Kongresu izdavača svijeta

FENA
Na 28. kongresu izdavača svijeta u Seulu od 12. do 15. maja učestvovala je delegacija Udruženja izdavača i knjižara BiH, koju je predvodio predsjednik Ibrahim Spahić.

Drugog i trećeg dana kongresa u centru interesiranja bile su teme - Sloboda izdavaštva u Aziji, Aktuelna situacija u izdavaštvu Kine, Budućnost i saradnja izdavača u Aziji, Kopirajt, Prevođenje, Nacionalna politika, Knjiga i kultura različitosti, Novi trendovi o trgovini knjiga, Nezavisni izdavači i globalizacija, Novi mediji i Nova platforma za promociju i prodaju knjiga, Budućnost sajmova knjiga te Marketing strategija.

Učesnici su posjetili Paju book city, grad izdavača, štamparija, dizajnera i arhitekture koji se prostire na 250.000 kvadratnih metara, saopćeno je iz Udruženja izdavača i knjižara BiH.

To je jedinstveni grad u svijetu koji ima sve uvjete za stvaralaštvo u proizvodnji knjige i razvoju nove kulturne industrije.

Učesnici su posjetili i sela umjetnika u kojima autori, likovni umjetnici, dizajneri imaju zajednicu za razvijanje novih ideja i projekata. Art selo organizira mnoge festivale na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou.

Spahić i član Upravnog odbora UIKBiH Tajib Šahinpašić razgovarali su sa članovima Izvršnog komiteta IPA te je dogovorena saradnja s mnogim asocijacijama iz Azije, Amerike, Afrike i Evrope.

Posebno je važan dogovor o održavanju sjednice Izvršnog komiteta u Sarajevu za vrijeme 21. sajma knjige i učila naredne godine te podrška članova Komiteta kandidaturi Sarajeva za svjetski grad knjige 2011. godine koji nominira UNESCO.