Poezija i atrakcija
352

Šetali smo Mostarom i Starim mostom s Aleksom i lijepom Eminom

R. D.
Ljubav najlegendarnijeg mostarskog pjesnika Alekse Šantića i lijepe Emine Sefić nadaleko je čuvena, a mogla bi postati i turistička atrakcija. Oni koji su ove jeseni šetali mostarskim Starim gradom mogli su ih sresti nasmijane i sretne.

Turističku atrakciju "Šetnja Emine i Alekse" nekoliko nedjelja organizirala se uličicama Starog grada i na Starom mostu u Mostaru, a pjesnika i njegovu fatalnu ljubav iz čuvene sevdalinke oživjeli su glumci Ivan Skoko i Nina Popović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Glumicu Ninu Popović znamo iz Pozorišta lutaka Mostar i kaže nam da je ovo odlično, kako za njenu karijeru tako i za sam Mostar.

"Sjajan je osjećaj. Ovo je lijep spoj turizma i kulture, treba i građanima, ali i nama glumcima da više radimo i doprinosimo svom gradu. Jako je lijep osjećaj kad se izmami nečiji osmjeh na lice. Turisti šeću Starim gradom i onda ugledaju Aleksu i Eminu, to njima bude šok. Zastanu, pitaju, fotografiraju", kaže Nina.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ona je navikla na pozornicu s lutkama, jedan ograničeni prostor, a sada glumi Eminu na gradskim ulicama, na otvorenom, skoro neograničenom prostoru.

"Drugačiji je osjećaj, ali sve ima svoju čar. U pozorištu stalno učimo nešto novu, ali i ovdje, svaki kontakt s ljudima je vrijedan, prilagođavamo se vremenskim uvjetima", izjavila je Nina ponosna na svoju ulogu Emine.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Sjajnog Ivana Skoku znamo iz HNK Mostar, a prolaznici su primijetili da zahvaljući njemu Aleksa prvi put ima bradu.

"Lijep je ugođaj šetati gradom u kostimu. Super je ovako doći među građana i turiste, uvijek se oduševe kad nas vide. Mnogi se i iznenade, jedna gospođa kaže - čestitam. Ljudi misle da je vjenčanje", kaže Skoko.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

On misli da je van sezone ovakav vid turističke atrakcije primjereniji nego ljeti, kad se Starim mostom skoro da i ne može proći od posjetitelja.

Na Starom mostu s mladim glumcima družio se i Zlatko Serdarević, hroničar Mostara, koji kaže kako grad na Neretvi ima ogromne turističke potencijale, ali su oni minimalno iskorišteni.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ovaj događaj može da postane pravi turistički brend i može dodatno oživjeti Mostar. Oduševljan sam ovom idejom, ovo je nešto izvanredno lijepo, autentično, orginalno, nešto što ću dugo pamtiti", kazao je.

Obogaćivanje zabavno-kulturne ponude za turiste prepoznato je kroz projekt Sunčana strana Federacije BiH, koji se realizira u saradnji agencija PRimera iz Mostara i Obala Art Centar iz Sarajeva, a sufinancira ga Federalno ministarstvo okoliša i turizma, priopćili su organizatori.