Zaštita UNESCO-a
2

Šešum: Konjičko drvorezbarstvo promovira vrijednosti koje ima BiH

FENA
Siniša Šešum (Foto: FENA)
Siniša Šešum (Foto: FENA)
Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum smatra da je Odluka o upisu Konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

"Na jedan poseban način Konjičko drvorezbarstvo promovira vrijednosti koje ima BiH, naročito Konjic, a također promovira i dvije porodice koje se tradicionalno bave drvorezbarstvom kroz vijekove", naglasio je Šušum.

Također, dodao je, to doprinosi i turističkoj promociji BiH, te izrazio nadu da će ovaj upis inicirati i ostale nominacije koje se pripremaju ili koje bi se trebale pripremati u narednom periodu.

"BiH je već izašla sa novom nominacijom, tako da je ovo veliki korak za BiH i njenu promociju nematerijalne kulturne baštine koja je zaista vrijedna u našoj državi", rekao je Šušum i naveo da su već predate nominacije za branje trave Ive na Ozrenu, a radi se i na pripremama nominacije za kuprešku kosidbu, sevdalinku i drugo.

Podsjetio je da je Konjičko drvorezbarsto drugi element nematerijalne baštine iz Bosne i Hercegovine koji je, nakon Zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Naime, Odluka o upisu Konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a usvojena je danas na zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Južnoj Koreji.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat s dugom tradicijom u općini Konjic, sastavni je dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote i ugodnosti kućnog enterijera, i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti.

Proces nominacije Konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji Federalnog ministarstva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element.