Kultura
0

Šestoaprilska nagrada uručena akademiku Božidaru Matiću i Pedijatrijskoj klinici, a Ključ Grada Sarajeva - Gertrudi Munitić

FENA
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u povodu 6. aprila, Dana Grada Sarajeva održana je u petak uvečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na sjednici su uručene jedna pojedinačna i jedna kolektivna Šestoaprilska nagrada, te Ključ Grada Sarajeva.

Dobitnik pojedinačne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2007. je akademik prof. dr. Božidar Matić, a dobitnik kolektivne Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Ključ Grada Sarajeva dodijeljen je Gertrudi Munitić.

Nagrade dobitnicima Šestoaprilske nagrade i priznanje Ključ Grada Sarajeva uručila je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

“Sarajevo nikada u svojoj dugoj historiji, od kako ga je 1462. godine utemeljio Isa-beg Ishaković - nije bilo ljepše ni naprednije. Istovremeno, naš grad nikada nije imao izglednije perspektive za razvoj, ali ni veću odgovornost za oblikovanje budućnosti, za ostvarenje ljudskih prava i zadovoljavanje svakodnevnih potreba svojih građana – u saglasnosti s duhom Evropske povelje o gradu iz 1992. godine”, kazala je, između ostalog, gradonačelnica Borovac.

“Sarajevo je de jure glavni grad Bosne i Hercegovine, ali u mnogim aspektima nije to i de fakto. Mi nećemo posustati u nastojanjima da zakonski definiramo status Sarajeva kao metropole, i da prevladamo neprirodnu situaciju njegove razapetosti između općina i kantona, što je inače preduslov da demokratski organi glavnog grada naše države djeluju samostalno, brzo i efikasno, u skladu s dinamikom savremenog ekonomskog i socijalnog razvoja u svijetu. Duboko smo ubijeđena da je razvijanje međunarodnog identiteta Sarajeva u organskom interesu cijele države, oba entiteta, te svih kantona i općina u njoj”, kazala je gradonačelnica Borovac.

Dobitnik pojedinačne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva akademik Božidar Matić rođen je 8. septembra 1937. godine u Bogatiću u Srbiji. U BiH je trajno nastanjen od 1941. godine.

Božidar Matić je autor 84 naučna rada iz oblasti procesne tehnologije, autor je dvije knjige, bio je na čelu privrednog giganta Energoinvesta, istaknuti je društveno-politički radnik, član Svjetske fondacije za inovacije.

Prof. dr Božidar Matić je profesor sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta. Predsjednik je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Za svoj naučni rad u procesnoj tehnologiji prije 34 godine dobio je 27-julsku nagradu, što se smatra najvećim društvenim priznanjem u BiH. Od tada do danas, Matić je nastavio da daje doprinos ukupnom razvoju grada Sarajeva i BiH.

Pedijatrijska klinika osnovana je 1947. godine na lokalitetu “Jezero” kao prva specijalizirana stacionarna institucija za liječenje djece u Bosni i Hercegovini i Sarajevu sa kapacitetom od 60 kreveta. Kako su potrebe sa kapacitetom kreveta rasle, tako je i Klinika postepeno postajala veća te je 1991. imala 250 postelja za pacijente i majke pratilje.

Sa početkom rata u BiH i gradu Sarajevu u maju 1992., zbog posljedica bombardovanja Klinika se preselila na lokalitet Koševo. Od januara 1996. Klinika je locirana u zgradi za dijalizu, nuklearnu medicinu Prve interne klinike gdje je i danas.

Trenutno, ova visoko specijalizirana tercijarna institucija (jedna od najvećih organizacionih jedinica KCU Sarajevo) funkcionira sa kapacitetom od 90 kreveta + devet intenzivne njege, posljednjih godina kontinuirano sa 130-140 posto iskorištenosti kapaciteta.

Osoblje Klinike čini 33 specijalista pedijatra, šest specijalizanta, dva sekundaraca, dva psihologa, šest viših medicinskih i 116 srednjih medicinskih sestara uz radnike pomoćnih službi.

Ova visoko tercijarna jedinstvena ustanova u zemlji, nudi znanje i iskustvo plemenite umjetnosti medicine studentima medicine, stomatologije i Visoke zdravstvene škole, kao i specijalizantima, subspecijalistima na profesionalnoj edukaciji.

Dobitnica Ključa Grada Sarajeva Gertruda Munitić je rođena 30. jula 1939. u Omišu.

Primadona Gertruda Munitić, kao afirmirana i priznata operska umjetnica, je svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem dala veliki doprinos razvoju kulturnog života u Sarajevu i BiH, na najbolji način, jezikom umjetnosti.

Svojim angažmanom u sarajevskoj operi, postala je simbolom te scene i teatra, a koristeći svoj talenat, postala je promotor klasične muzike i opere, te na mnogobrojnim svjetskim nastupima i “ambasador kulture” Sarajeva i BiH.

Gertruda Munitić je i u ratu ostala vjerna Sarajevu, te je u opkoljenom gradu održala više od sto nastupa i pružala nesebičnu pomoć djeci, kao predsjednica organizacije “Naša djeca”, te kao vicepredsjednica “Prve dječije ambasade”.

Ceremonija svečane sjednice održana je pod nazivom “Sarajevo, moj izbor” i posvećena je građanima glavnog grada BiH koji nisu rođeni u njemu, ali su odličili da ga izaberu za mjesto svog življenja.

U programu su učestvovali glumci Josip Pejaković, Mediha Musliović i Amar Selimović, te “Erogene zone” i Nermin Puškar koji je izveli kompozicije “Sarajevo”.

Voditelji programu bili su Segmedina Srna i Emir Cocalić.