Izložba 29 autora
4

Šesto izdanje Sarajevskog likovnog salona u Collegium artisticumu

Klix.ba
Šesti Sarajevski likovni salon bit će svečano otvoren večeras u 19 sati u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum. Na izložbi će svoje radove predstaviti 33 bh. autora i autorica, čime će se zaključiti likovna sezona 2017.

Ljubitelji likovne umjetnosti će imati priliku pogledati aktuelna djela 33 istaknuta bh. umjetnika različitih generacija, tehnika i likovnih izričaja, čiji su radovi prošli pomnu selekciju, među kojima su Izet Alečković, Sead Čerkez, Adis Fejzić, Nela Hasanbegović, Seid Hasanefendić Trabzon, Mensud Kečo, Dževad Hozo, Ismet Mujezinović, Mensur Porović, Daniel Premec, Enes Sivac, Halil Tikveša, fra Petar Perica Vidić i drugi.

Amela Hadžimejlić je u najavi ove izložbe navela: "Postoji jedan svijet gdje su misli djela. Posmatrajući radove mojih kolega na izložbi Šestog sarajevskog likovnog salona, nisam se mogla oteti utisku, i još čvršćem ubjeđenju da, bez obzira na sve, kontinuiran rad i umjetnost u sudnici vremena, u bilo kojem prostoru, uvijek opstaju. I da je to dobro. Osobna sam kad javno o svom utisku pišem, i neka sam! Iskoristit ću priliku da iskažem, makar u kratkim crtama, ono što volim ovdje, u ovom prostoru. A volim sve! Sve ove svjetove volim u ovome svijetu kojem i sama pripadam. Uzet ću sebi za pravo da o svijetu svakog autora u ovome našem zajedničkom Svijetu ponešto kažem. Uzimam pravo govora jer moje kolege, koji život žive likovno govoreći sebi zapravo govore Drugome, govore ovdje i sada". Sarajevski salon je kulturno-obrazovna akcija i svojevrstan apel umjetničke zajednice u BiH, čiji je cilj reafirmacija visokih kulturnih i umjetničkih standarda i vrijednosti.

Sarajevski salon organizuje Udruženje likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, a izložbu je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS.