Kultura
13

Šesti Kaleidoskop: Prednost domaćim umjetnicima

FENA
U povodu otvaranja 6. po redu Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop u Tuzli, danas je u prostorijama općine Tuzla održana pres-konferencija na kojoj je predstavljen program festivala.
Foto: FENA
Foto: FENA

"Iako zbog otežanih uslova rada nakon svih proteklih dešavanja, uspjeli smo da organizujemo festival mladih da bismo zadovoljili i potrebe i interes, prije svega, mladih ljudi, a pogotovo onih koji se bave raznim vrstama umjetnosti te potrebe konzumenata njihove umjetnosti, građana i mladih, koji su prihvatili Kaleidoskop kao jednu dobru stvar koja se dešava u našem gradu", rekla je Svjetlana Kakeš iz stručne službe za poslove općinskog načelnika.

Foto: FENA
Foto: FENA

Međunarodni festival mladih je, prema njenim riječima, i ove godine zadržao format koji je imao, a obiluje događajima iz različitih vrsta umjetnosti, od art radionica, preko plesnih i teatarskih, do kreativnih radionica, kao i izložbi.

Zbog skromnih sredstava koja su izdvojena, Festival nema zvučna imena tako da je ovom prilikom prednost data domaćim umjetnicima. Ovogodišnji festival imat će dva dana muzičkih koncerata čiji su nosioci bendovi Vela Havle iz Sarajeva i Lollobrigida iz Zagreba.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Muzički dio okuplja goste iz susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske kao i veliki broj izvođača iz BiH. Samim tim smo napravili fuziju koncertnih aktivnosti gdje nastupaju bendovi i izvođači elektronske muzike što je jedna zanimljivost prije svega što se to dešava prvi puta. Pored toga data je prilika i bendovima koji dolaze i iz opština s područja TK i drugih lokalnih gradova", kazao je Nedim Begić, član organizacijskog tima.

Otvaranje 6. Kaleidoskopa počet će sutra u 21 sat u Ateljeu "Ismet Mujezinović" multimedijalnim instalacijom koja će se, kako je kazao Sretan bor, jedan od umjetnika, sastojati iz video projekcija čime će se atelje transformirati u malo drugačiji prostor od onog na koji je većina navikla.

Osim ovog umjetnika, svoje učešće u multimedijalnoj prezentaciji imat će i Ema Ema Ema, kao i dva domaća umjetnika Emir Šehanović i Irfan Brković.