Kultura
0

Šest svjetskih premijera dokumentarnog filma

FENA
Sarajevo film festival (SFF) predstavio je danas Takmičarski program dokumentarnog filma za ovogodišnje 16. festivalsko izdanje, koji će donijeti 17 ostvarenja.

Šest filmova zabilježit će u Sarajevu svjetsku premijeru, saopćeno je iz SFF-a.

To su "Ciklusi" (Hrvatska) za koji režiju i scenarij potpisuje Vladimir Gojun, "Dvanaest susjeda" (Grčka) u režiji Marianne Economou Daphne, "Godine koje su pojeli lavovi" (BiH) za koji režiju i scenarij potpisuje Boro Kontić, "Mila traži Senidu" (BiH, Hrvatska) u režiji Roberta Zubera i scenarista Robert Zubera i Srdana Golubovića, "Poplava" (Hrvatska) reditelja i scenariste Gorana Devića, "Švelje" (Makedonija, Njemačka) rediteljice i scenaristkinje Biljane Garvanlieve.

Internacionalne premijere na ovogodišnjem SFF-u imat će sedam dokumentaraca. Riječ je o ostvarenjima "Hotel raj" (Bugarska) rediteljke i scenaristkinje Sophie Tzavella, "Kapitalizam, naša poboljšana formula" (Rumunija, Francuska, Belgija) reditelja Alexandrua Solomona, "Mica i okolne priče" (Srbija) reditelja i scenariste Mliana Nikodijevića, "Početni udarac" (Austrija) za koji režiju i scenarij potpisuje Hüseyin Tabak, "Teži put" (Mađarska) reditelja Istvana Nagya i scenariste Nore Ruszkai, "U braku s kamerom" (Turska) u režiji Doga Kilcioglu te "Zvijezda je rođena" (Srbija) rediteljke i scenaristkinje Vanje Kovačević.

"Svijet prema Ionu B" naziv je rumunskog filma u režiji Alexandera Nanaua koji će zabilježiti regionalnu premijeru, dok će bh. premijere imati dokumentarci "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest Balkana" (Srbija) u režiji Željke Mirkovića i prema scenariju Dušana Gajića i Željke Mirkovića, "Murid" (Kipar) u režiji Yeliz Shukri i prema scenariju Yeliz Shukri i Simon Bacheli te "Zajedno" (Hrvatska) za koji režiju i scenarij potpisuje Nenad Puhovski.