{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest miliona maraka za film Faruka Šabanovića

S
13.8.2009. u 17:14
0
25
Šest miliona maraka za film Faruka Šabanovića
0
Šest miliona maraka za film Faruka Šabanovića
Faruk Šabanović (Foto: Sarajevo-x.com)
Na "Kafi sa..." održanoj u srijedu na festivalskom trgu potpisan je ugovor između generalnog direktora TRT-a Ibrahima Šahina, producenta Adnana Čuhare i Faruka Šabanovića vrijedan šest miliona maraka o finansiranju prvog bosanskog animiranog filma "Ptice kao mi".
Svoje utiske prenio nam je Faruk Šabanović koji kaže da su prošle dvije godine razvoja filma tokom kojih je stvaran tim koji je u stanju realizirati projekat. Razvijana je priča, tema i pristup svemu tome da bi se sada dobio "šnit" po kojem će se film krojiti."Sad je sve puno lakše i sve su pripreme obavljene. Potpuno spremni ulazimo u sve to. Velika je stvar imati partnera kao što je TRT koji je u stanju uletjeti sa tolikim novcem", rekao je Šabanović za Sarajevo-x.com

O počecima saradnje Šabanović kaže da je bilo prirodno da se obrate njima.

"Sasvim prirodno je da TRT koji je turska nacionalna televizija i ima 80 miliona pretplatnika, 40 kanala satelitskih i zemaljskih i to je vjerovatno najjača televizija u ovom regionu i oni zaista imaju mogućnost da investiraju toliko i puno više", izjavio je Šabanović.

On je dodao da ipak nije stvar samo o novcu već u želji cijelog tima da se izgradi most između istoka i zapada. Osim TRT-a koji je ponudio zaista veliku cifru za film su zainteresirana i velika imena svjetske kinematografije koja dolaze sa zapada.

"Prošle godine smo dobili nagradu Fondacije Katrin Cartlidge. Cat Willers je producent koja ima četiri Oscara iza sebe. U Fondaciji koja stoji iza nas je Lars Von Trier, Danis Tanović, tu su David Burn, Emily Watson. Ti ljudi sa zapada su zainteresovani za jednu priču sa istoka. U takvom projetku treba ima istočnjaka kao partnera koji će biti most", rekao je Šabanović za naš portal.

Govoreći o samom filmu, Šabanović je kazao da je riječ i pticama koje ne lete zbog niza nesretnih okolnosti. Između ostalog i zbog urote mora, sunca i oblaka bivaju protjerani iz svog rodnog grada i osuđeni jedni na druge.

"To je potpuno sedam različitih likova. Jedan je varalica i lihvar, jedan je filozof, treći je totalni idiot, četvrti je sanjar... Njih sedam kreće na put tražeći sreću prolazeći nevjerovatnu avanturu koja je puna zapleta. Vodi ih slijepi miš koji tvrdi da zna put, a samo jedan od njih zna da je on zapravo slijep i da nema šansi da im pokaže put. Naravno da film ima happy end. I to kakav happy end.", rekao je Šabanović

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com


Film bi se trebao naći na kino platnima 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: