"Sveti Sava"
9

Šešelj i pop prekinuli predstavu u kojoj se Laušević pojavljuje, glumac poručio: Niste veći Srbi od mene

I. S.
Foto: Pixsell/Antonio Ahel
Foto: Pixsell/Antonio Ahel
Žarko Laušević je kao početak svoje tragične životne priče naveo prekidanje izvođenja predstave "Sveti Sava" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1990. godine.
Predstavu je režirao Vladimir Miličin, a Laušević je glumio Svetog Savu. Za ovu ulogu je dobio Sterijinu nagradu. No, pojedincima je smetalo to što Sveti Sava u jednoj sceni vodi ljubav.

"Kad sam istu predstavu pokušao da odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja historiji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje", napisao je Laušević u knjizi "Godina prođe, dan nikad".

Šešelj i ostatak ekipe su sjedili u publici te počeli psovati umjetnike koji su bili dio predstave te uzvikivati parole.

"Ja vas najljepše molim da svoj sud, ma kakav on bio, sačuvate za kraj predstave", najprije je rekao Laušević.

No, pojedinci u publici se nisu željeli smiriti te su nastavili sa svojim ponašanjem.

"Odigrat ćemo cijelu predstavu. Niste vi veći Srbi ni od mene ni od Siniše Kovačevića ni od bilo kog učesnika ovdje. Počet ćemo ispočetka", kazao je Laušević.

Glumac je nakon izvođenja ove predstave počeo dobijati prijetnje. Pošto je bio zabrinut za svoj život, odlučio je kupiti pištolj. Isti pištolj je koristio 1993. godine, kada je ubio dvojicu mladića iz samoodbrane te teško ranio trećeg.