Kultura
0

Serijal "Patriot": Ena, Zana i Mona o "bracama i sekama"

Klix.ba
Ena Kurtalić, Zana Marjanović i Mona Muratović (Foto: Klix.ba)
Ena Kurtalić, Zana Marjanović i Mona Muratović (Foto: Klix.ba)
U drugoj epizodi mini serijala "Patriot" Magacin Kabarea Ena Kurtalić, Mona Muratović, Zana Marjanović, Aldin Tucić i Moamer Kasumović progovaraju o LGBT populaciji.

Serijal baziran na mjuziklu "Jedinac" kombinuje dešavanja u kući sa izvedbom u cafeu Gogo, gdje ovog puta tri dame govore i pjevaju o tome kako se ljudi kod nas ustručavaju od svega, ne zbog sebe, već zbog toga "šta će reći svijet".

Zagovarajući slobodu seksualne orijentacije Ena, Zana i Mona izvode performans koji je dio događaja nazvanog "Sedam dana Magacin Kabarea protiv diskriminacije".

Sedam webizoda koje su snimljene djelo je Magacin Kabarea, a režiser i scenarista je Emir Kapetanović, kostimografkinja Gasha Miladinović, dok je Haris Saračević autor muzike.

Projekt "Patriot" je realizovan uz savjete stručnjaka jer svaka epizoda govori o različitim vidovima diskriminacije poput diskriminacije žena, pripadnika LGBT populacije, rasne i vjerske diskriminacije i slično, što dovodi do nasilja.

Sve epizode se prikazuju uživo u caffe clubu Gogo, na Federalnoj televiiziji, na portalima Klix.ba i Buka.ba, te na YouTube kanalu Magacin Kabarea.

Projekat ''Patriot'' je neprofitabilan i humanitarnog karaktera i provodi se uz podršku Jolie-Pitt Fondacije i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Svi zainteresovani koji žele da prisustvuju predstavljanju epizoda web-serijala "Patriot" u caffe clubu Gogo od 15. do 21. decembra, zbog ograničenog broja mjesta, prethodno trebaju izvršiti rezervaciju putem broja telefona 066 935 016, ili na e-mail [email protected].