Kultura
4

Senka Mušić i Enis Čišić imaju novi projekat: Magični spoj crteža, ilustracije i fotografije

Klix.ba
Prezentacija projekta "The Role-Play Project" Enisa Čišića i Senke Mušić bit će upriličena u ponedjeljak, 13. juna s početkom u 20 sati na adresi Trg Fra Grge Martića 4/2 u Sarajevu.

Marvelov crtač, 3D umjetnik i illustrator Enis Čišić i grafička dizajnerica i fotografkinja Senka Mušić odlučili su spojiti talente u zanimljiv projekt "The Role-Play Project" koji se bavi kreiranjem karaktera/lika sa ciljem izgradnje i očuvanja vrijednosti lika i odnosa gledatelja prema njemu. Karakteri se kreiraju kroz dva medija – crtež/ilustracija i fotografija. Kroz "skakanje" iz jednog medija u drugi, dva umjetnika kreiraju koncepte i izgrađuju karaktere/likove.

Fotografije su zasnovane na Enisovim skicama, a crteži/ ilustracije su inspirirane Senkinim fotografijama, te su rađene skice prije finalnih crteža. Neki likovi su rađeni u dvofaznom procesu (skica-fotografija), a neki u trofaznom (fotografija-skica-crtež), pa čak i četiri faze (skica-fotografija-skica-crtež).

Zbog posebnog načina izrade lika, "The Role-Play Project" karakterizira višeslojnost i predstavlja izvor inspiracije iznova i iznova umjetnicima, te kroz međusobnu saradnju kroz dva različita medija pomjeraju granice koncepta određenog lika.

Većinski dio kostima i šminke uradila je Senka, Enis je bio prisutan na većini snimanja, sugerirao poze likova, radio nove skice.

Uskoro će biti predstavljena i zasebna web prezentacija projekta, kao baza svih likova nastalih u okviru projekta.