{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Senegalska atrakcija na Jazz Festu

S
31.10.2011. u 11:04
0
0
Senegalska atrakcija na Jazz Festu
0
Senegalska atrakcija na Jazz Festu
15. Jazz Fest Sarajevo predstavit će 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru senegalskog umjetnika Cheikh Loa i njegov bend koji čine muzičari Senegala, Urugvaja i Benina.
Otvoren prema različitim žanrovima i lokalnim muzičkim tradicijama, ovaj senegalski autor, ne ustručava se spojiti ono što se naizgled čini nespojivim. U osnovi njegovoga izražaja je pop plesna muzika Senegala, a na nju Lo dograđuje zvučne fragmenete drugih kultura, poput rumbe iz Konga, salse sa Kube, afro-kubanske rumbe, američkog jazza i svega onoga što mu se jednostavno učini zanimljivim i dobrim.

Njegovi muzički počeci vežu se za 1976. godinu kada se pridužio lokalnom seoskom bendu. Početkom '80-ih preselio je u prijestolnicu Dakar i ubrzo postao traženi perkusionista tamošnje scene. Međutim, 1985. godine je emigrirao u Francusku, kupio gitaru i počeo pisati vlastite pjesme.

Cheikh Lo je 90-ih godina izdao četiri studijska albuma, a svoj prvjenac objavio je uz pomoć tada mnogo poznatijeg Senegalca Youssou N’Doura. Izdanje pod naslovom Ne La Thiass, bilo je prekretnica u njegovoj karijeri nakon koje su uslijedila mnoga priznanja i nagrade.

Loov posljednji album Jamm – ''Mir'' iz 2010. godine, svojom muzikom uspijeva i obradovati i izazvati sjetu, ali uvijek iznova slušaocu donese nešto nesvakidašnje.

Kao član mističnog bratstva murida, Lo slijedi riječi njegovog osnivača Cheikha Amadua Bambe, koji je kazao: ''Moli se Bogu kao da ćeš umrijeti sutra, i radi kao da nikada nećeš umrijeti.'' Moglo bi se reći da Cheikh Lo svira i pjeva upravo u skladu sa porukom ove misli – predano i sa mnogo srca.

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete kupiti u box officeu u Bosanskom kulturnom centru, svakim danom od 12:00 do 22:00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: