Kultura
1

Šemsudin Gegić imenovan za umjetničkog direktora teatra iz Milana

FENA
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
Direktor Narodnog pozorišta Mostar Šemsudin Gegić imenovan je za umjetničkog direktora novoosnovanog teatra iz Milana - Intimo Teatro Internazionale.

"Uprava tog teatra donijela je odluku da mene imenuje umjetničkim direktorom, što je kod njih glavni čovjek teatra poslije predsjednika", potvrdio je Gegić Feni, ali je kazao da će odluku o tome da li prihvata ovu funkciju donijeti naknadno.

Osim toga, predstavnici ovog teatra pozvali su Gegića da režira predstavu "360 stepeni bijesa" po romanu književnice Elene Mearini te po adaptaciji i dramatizaciji Emine Gegić.

Ovaj projekt je novoosnovani teatar iz Milana preuzeo od teatra "Franco Parenti" koji je Gegića još prošle godine pozvao da režira spomenutu predstavu, ali se on tada nije mogao odazvati.

"Mene je obradovalo da je Intimo Teatro Internazionale preuzeo ovaj projekt. Objeručke sam prihvatio da radim ovu predstavu i to je za mene veliko priznanje", naglašava Gegić.

Kaže da će već ovih dana otputovati u Italiji da bi počeo raditi na predstavi koja obrađuje izuzetnu aktuelnu temu današnjice - problem anoreksija kod mladih ljudi, posebno djevojaka.

Intimo Teatro Internazionale, pojašnjava Gegić, izuzetno je dobro zamišljen, a u njemu će biti angažirani glumci iz više zemalja Evrope, dok će se predstave raditi na više jezika i izvoditi na jeziku zemalja odakle dolaze.

"To je jedna dobro zamišljena teatarska opcija koja ima podršku u Milanu", ističe Gegić, naglasivši da je na njegovom angažmanu u Intimo Teatro Internazionale insistirala i predsjednica teatra, poznata italijanska glumica Laura Formenti.

Navodi da će tokom boravka u Italiji obaviti razgovore u vezi s tim da li će prihvatiti funkciju umjetničkog direktora tog teatra te da li će napustiti funkciju direktora Narodnog pozorišta Mostar.