'EXPO 2010'
0

Sekcija za BiH preuzela bh. Paviljon

FENA
Predstavnici Sekcije za Bosnu i Hercegovinu prisustvovali su proteklog četvrtka svečanosti predaje Paviljona BiH za učešće na Svjetskoj izložbi "EXPO 2010", koja će od 1. maja do 31. oktobra 2010. godine biti održana u Šangaju u Kini.
Predstavnik delegacije organizatora "EXPO-2010" predao je Paviljon BiH generalnom sekretaru Sekcije za BiH Zoranu Jovanoviću i direktoru Paviljona BiH Zoranu Grujiću.

Paviljon BiH tek treba dobiti konačan izgled, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Jovanović je naglasio da će "EXPO-2010" Sekcija za BiH promovirati bh. kulturnu baštinu, njena znanja i naučno-tehnička dostignuća, proizvode, usluge i sve druge relevantne faktore od kojih zavisi održivi razvoj grada.

Kazao je da će se bh. sekcija potruditi da nastupom na "EXPO-2010" obnovi stare i izgradi nove mostove između evroazijskog svijeta i BiH.

"Bosna i Hercegovina će se na "EXPO-2010" predstaviti temom "Cijela zemlja - jedan grad" i paviljonom čiji koncept predstavlja simbiozu pet elemenata - vatre, zemlje, metala, drveta i vode. Osnovna ideja je da kombiniramo energije tih elemenata i time simbolički predstavimo multikulturalizam naših građana, društva i gradova u BiH", kazao je Zoran Grujić tokom svečanosti.

Međunarodna izložba "EXPO-2010" bit će najveća do sada organizirana svjetska izložba i ujedno najveća svjetska pozornica na kojoj će učesnici, svaki na sebi svojstven način, prezentirati priču o temi "Bolji grad, bolji život".

Izložba će biti organizirana na 322 hektara, a svoje je učešće do sada potvrdilo više od 240 zemalja. Očekuje se da će izložbu obići više od dva miliona posjetilaca dnevno, a tokom šest mjeseci više od 70 miliona posjetilaca.

Do sada je prodato 400.000 karata, a u planu je da ih se proda više od 65 miliona.