Kultura
2

Sedmog dana SFF-a na programu filmovi koji bude emocije

Piše: M. N.
Sedmi dan Sarajevo Film Festivala nudi veliki broj filmova koji će vas dirnuti u srce, probuditi emocije, natjerati da razmišljate i prisjetite se svog djetinjstva. Uz sve to, tu je, kao i obična, odlična zabava. Donosimo vam filmove koje obavezno trebate pogledati.

"Tragovi prošlosti" je istinita priča o herojstvu, ljudskosti i iscjeljujućoj moći ljubavi. Zasnovan na odličnoj autobiografskoj knjizi, film prati izvanrednu životnu priču oficira britanske armije Erica Lomaxa koji je tokom Drugog svjetskog rata preživio zarobljeništvo u japanskom radnom logoru. Ovo ga je traumatično iskustvo trajno obilježilo i navelo ga da se izolira od svijeta. Godinama kasnije, Eric u vozu upoznaje lijepu Patti i njih se dvoje zaljubljuju i vjenčaju. Patti je odlučna u namjeri da pomogne Ericu da se riješi duhova prošlosti. Nakon što saznaje da je japanski oficir koji je progonio njenog supruga još uvijek živ, Patti je prisiljena donijeti tešku odluku. Da li Ericu treba pružiti priliku da se suoči sa svojim mučiteljem? Da li će Patti podržati Erica bez obzira na to šta on odluči učiniti?

Film režisera Jonathana Teplitzkyja bit će prikazan u Ljetnom kinu HT Eronet s početkom u 20:30 sati.

"Moja me ljubav čeka kraj mora" rediteljice Maise Darwzah bit će prikazana u 12:00 sati u kinu Multiplex Cinema City.

Kako se vratiti na mjesto koje postoji samo u tvojoj mašti? Mais Darwarzah postavlja to pitanje dok po prvi put iz Jordana putuje u svoju domovinu Palestinu. Prateći trag mrtvog palestinskog umjetnika i pjesnika Hasana Houranija, kojeg u mašti pretvara u svoga ljubavnika, Darwarzah čezne da posjeti Jaffu, lučki grad u kojem se on utopio 2003, a koji je sada dio Izraela. U ovom osvježavajućem dokumentarcu o izbjegličkom iskustvu Palestinaca, udaljeno more postaje metafora za ljubav i emancipaciju. "Moja me ljubav čeka kraj mora" je posveta Houranijevom djelu i poetski osvrt na pitanja pripadnosti i raseljeništva.

U okviru specijalnih projekcija u Multiplexu Cinema city danas će u 15:00 sati biti prikazan film režisera Johna Michaela McDonagha "Golgota". Otac James je dobri sveštenik vođen duhovnim integritetom. Jednog dana na ispovijedi, nepoznati muškarac kaže Jamesu da će ga ubiti upravo zato što nije uradio ništa loše. Dobivši sedam dana da se pomiri sa Bogom, James pomaže velikom broju izgubljenih duša – a te posjete su u isto vrijeme vođena tura osumnjičenih. Njegove pripreme za smrt su dalje zakomplikovane dolaskom njegove kćerke, koja je nedavno pokušala izvršiti samoubistvo.

Film "Zlatni san" režisera Diega quemada-Dieza govori o trojici tinejdžera iz sirotinjske četvrti u Gvatemali putuju u SAD u potrazi za boljim životom. Na putu kroz Meksiko upoznaju Chauka, Indijanca iz Chiapasa koji ne govori španski. Putujući zajedno u teretnim vozovima i hodajući željezničkom prugom, uskoro se moraju suočiti sa okrutnom stvarnošću. "Zlatni san" je napeta drama o odrastanju koja istražuje jezivo podzemlje današnjeg Meksika. Film će biti prikazan u Multiplexu Cinema City u 17:30 sati.

Kompletan program SFF-a možete pratiti na oficijelnoj web-stranici Festivala, a sve informacije i na Klix.ba.