Kultura
0

Sedmica umjetnica BiH 2008. počinje sutra

Sarajevo-x.com
Od 25. do 31. marta u Sarajevu će se održati Sedmica umjetnica BiH. Ovaj događaj organizuje fondacija CURE u saradnji sa Fondom za umjetnice - SWAN.

Glavna lokacija na kojoj će se odvijati program je galerija Mak, a pojedini performansi bit će održani i u BKC-u.

Cilj organizacije ovog događaja je, kako kažu iz fondacije CURE, ''pružanje prilike da umjetnice i publika budu zajedno izloženi i angažovani u dijalogu oko uloge žena u kulturi'' tako da se ''pažnja javnosti usmjeri na doprinose i dostignuća žena u kulturi''.

SWAN - “Support Women Artists Now'' trenutno okuplja zajednicu od preko 500.000 umjetnica, kulturnih djelatnica i djelatnika iz cijelog svijeta, te je za umjetnice osigurala četiri miliona dolara u proteklih pet godina. Bosanskohercegovačka SWAN inicijativa organizira se u Sarajevu i poziva na izložbe, muzičke performanse, pozorišnu izvedbu, prikazivanje video radova, filmova, večer poezije kao i javnu diskusiju/debatu na teme kulturnih politika u našoj zemlji, pozicije i promocije umjetnica u BiH, budžeta za kulturu i više.

U subotu, 29. marta tekuće godine, prvi SWAN međunarodni praznik umjetnica bit će proslavljen od New Yorka gdje će se odvijati čak 32 događaja, do Ghane, Armenije, Berlina i Sarajeva.