{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sedmica otvorenih vrata u historijskom muzeju BiH

F
FENA
22.2.2012. u 10:55
0
0
Sedmica otvorenih vrata u historijskom muzeju BiH
0
Sedmica otvorenih vrata u historijskom muzeju BiH
Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH organizirat će od 23. do 29. februara Sedmicu otvorenih vrata muzeja pod nazivom "Solidariši se, ugrijmo muzej!".
Ova muzejska institucija organiziranjem Sedmice otvorenih vrata želi informirati akademsku i kulturnu javnost, političare, predstavnike stranih ambasada i civilnog društva, kao i šire građanstvo o zbirkama Historijskog muzeja BiH, djelovanju, problemima s kojima se suočava i načinima na koji se bori za opstanak, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Svaki dan tematski će biti posvećen jednoj od kolekcija Muzeja.

Akcija ima za cilj prije svega ukazati na kritično stanje sedam institucija kulture od značaja za državu, apelirati na hitno rješavanje njihovog statusa, te podići svijest ljudi - onih koji su strukom i pozicijom vezani za ovaj problem, ali i šireg građanstva kojima želi približiti bogatstvo i važnost Muzeja.

U okviru ove sedmice, 23. februara bit će organizirana tribina "Historijski muzej BiH u savremenom bh. društvu: šta muzej može učiniti za društvo, a šta društvo može učiniti za muzej?".

Na ovom skupu će učesnici govoriti o odnosu društva prema prošlosti i kulturno-historijskom naslijeđu BiH, kao i perspektivama i mogućnostima koje se ukazuju većim otvaranjem muzeja prema javnosti i promjenom dosadašnje muzejske prakse.

Organizaciju događaja u okviru Sedmice otvorenih vrata pomaže udruženje Akcija građana u saradnji s individualcima i organizacijama civilnog sektora.

Podršku Historijskom muzeju BiH su pružili i umjetnici s bh. scene - umjetnička skupina Tanzelarija, Color Crew, Emir Kapetanović, Asja Krsmanović, Gordana Anđelić-Galić i Jusuf Hadžifejzović.

Oni će svakodnevno u okviru programa performansima i drugim aktivnostima reagirati na problem koji akcija adresira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: