{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedmica evropskog filma u Trebinju

S
14.6.2008. u 09:58
0
0
Sedmica evropskog filma u Trebinju
0
Sedmica evropskog filma u Trebinju
Nakon što se ove sedmice desio prvi European Film Week u Sarajevu, filmski program se dalje seli za Trebinje, gdje će od 16-21. juna, u saradnji sa tamošnjim Centrom za informisanje i kulturu, biti organizovana druga Sedmica evropskog filma, kao dio velikog cjelogodišnjeg projekta, koji je finansiran od strane Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.
Trebinjska film publika će imati priliku da pogleda sljedeće evropske filmove: Ljeto pod balkonom (2004, Njemačka), Jasminum (2006, Poljska), Pod njenim prozorom (2003, Slovenija), Češki san (2004, Češka), Ljeto mog brata (Italija, 2005) i Košnica (1982, Španija).

Cilj projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje, kao naprimjer Ljeto pred balkonom iz Njemačke ili Češki san iz Češke. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Filmski program je orgnizovan od strane Sarajevskog otvorenog centar, u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Švedske, Francuske, Italije i Španije, a zamišljen je kao cjelogodišnji filmski projekt, koji će se desiti u 10 bosansko-hercegovačkih gradova. Projekt je finansiran sa 10 000 EUR od strane Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Filmski program se nakon 23.06.2008. prikazuje i u Goraždu, a u jesen je planirano i održavanje sedam dodatnih sedmica filma u sljedećim gradovima: Bijeljina, Livno, Banja Luka, Mostar, Bihać, Tuzla i Istočno Sarajevo. Za kroj projekta će se desiti i jedan veliki specijalni događaj – projektno iznenađenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: