"Ljubav nema kraj"
0

Sedmi festival dječije pjesme "Lino Fest 2009"

Sarajevo-x.com
Sedmi festival dječije pjesme "Lino-Fest 2009", o temi "Ljubav nema kraj", održat će se ove godine 16. maja u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u produkciji i organizaciji udruge "Libertas" iz Sarajeva, a pod generalnim pokroviteljstvom "Lino dječije hrane“.

Direkcija projekta putem medija raspisala je konkurs za prijem autorskih radova u oblasti dječije muzike. Pravo učešća imali su autori iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Žiri je odabrao 12 numera na temu "Ljubav nema kraj“, koje su pisane u duhu dječije muzike. Na Festivalu učestvuju djeca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te susjednih zemalja. Festival kao i svake godine ima svoj teatarski i baletni program.

"Ciljevi pokretanja ovoga festivala su razvoj kreativnih sposobnosti djeteta, poticanje dječije mašte kroz muziku, tekst i vizuelni događaj. Želja nam je potaknuti uključivanje djece u kulturni život Bosne i Hercegovine afirmirajući ih kroz stvaralaštvo, posebno u oblasti dječije muzike ,uz angažman djece iz svih dijelova BiH, te zemalja u regiji. Ovom manifestacijom omogućujemo, prije svega, vannastavno angažiranje talentiranih učenika, ali i uključivanje napuštene djece te djece s posebnim potrebama u kulturni život naše zemlje“, istakao je profesor Mario Pejić, predsjednik udruge "Libertas“.

Festival "Lino Fest“ pokrenut je 2003. godine, pod generalnim pokroviteljstvom Podravke- Lino dječije hrane. U periodu od 2003. do 2008. godine održano je šest festivala i tako je "Lino Fest“ postao tradicionalni dječiji projekat u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji se održava jednom godišnje. Prodaja ulaznica za Festival je na blagajni BKC-a po cijeni od 5 KM.