Kultura
0

Sedam žena iz BiH čitat će lične priče svjetskih aktivistica u drami "Sedam"

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Selma Spahić, Besima Borić, Latifa Imamović i Hedda Krausz Sjorgen (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevskom ratnom teatru SARTR, 5. novembra u 20 sati počet će bh. turneja revolucionarne dokumentarne drame "Sedam". Drama donosi sedam priča o ženama iz cijelog svijeta, koje se tiču svih nas. Ulaz je slobodan.

Autorica projekta je Hedda Krausz Sjorgen, režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a autorice drame su Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

"Sedam" je revolucionarna dokumentarna drama bazirana na intervjuima sa sedam aktivistica za prava žena iz svih dijelova svijeta, a intervjui sa njima urađeni su 2007. godine. Nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica Hedda Krausz Sjorgen je 2008. godine inicirala turneju i produkciju koncepta "Sedam", a od tada se prikazuje širom svijeta. Svako čitanje izvodi jedinstven ansambl glumica, političarki, studentica i aktivistica.

Bh. turneju drame organizovali su Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders. Aktivnosti na predstavi počele su još u julu ove godine, kada se raspravljalo o izboru učesnica. Osnovni kriterij bio je da se radi o ženama koje su učinile nešto važno u svom profesionalnom djelovanju ili imaju aktivističku notu u svom radu. Učesnice su izabrane iz svakog bh. grada u kojem će se drama prikazati. Tako će Vesna Andree Zaimović, muzikologinja i novinarka, čitati priču Feride Azizi iz Afganistana; Besima Borić, političarka, čitat će priču Annabelle de Leon iz Gvatemale; Darija Buzaković, direktorica festivala Kratkofil Plus, priču Hafsat Abiolu iz Nigerije; Kristina Ljevak, novinarka, Mu Sochuu iz Kambodže; Tanja Miletić Oručević, rediteljica i profesorica, Inez McCormack iz Sjeverne Irske; Amna Popovac, poduzetnica, Marine Pisklakove-Parker iz Rusije, a Selma Spahić, rediteljica, čitat će priču Mukhtar Mai iz Pakistana.

"'Sedam' je dokumentarna drama bazirana na životima sedam stvarnih žena iz cijelog svijeta, koje su intervjuisale autorice drame. Rijetkost je naći umjetnički tekst koji je dobra predstava, a nosi i jaku političku poruku. To nije tekst koji govori šta neko treba ili ne treba da radi, već otvara prostor za identifikaciju", rekla je Krausz Sjorgen i dodala kako je proteklih godina radila turneje širom svijeta, sa različitim postavama, ali da je turneja u BiH specifična zbog saradnje sa lokalnim organizacijama.

Kao poentu i lični razlog rada na ovom projektu Krausz Sjorgen je navela činjenicu da drama radi na podizanju svijesti za prava žena i borbi protiv nasilja nad njima, uvijek iz lične tačke gledišta.

"Sve mi je osobno blisko, jer je to ono što ja radim sve ove godine. To me privuklo da se pridružim ovom ansamblu. Nadam se da ćemo prenijeti poruku da žene u svojim zemljama urade puno toga, ali to ostane zatamnjeno", rekla je Besima Borić, koja čita priču Annabelle de Leon, članice kongresa iz Gvatemale.

Selma Spahić navela je kako je u projekt ušla zbog toga što je aktivističke prirode i vjeruje u snagu ovog teksta i generalnu moć žena da u ekstremnim okolnostima mijenjaju svijet u kojem živimo.

"Ono što je za mene krucijalno i što nedostaje našem društvu je da čuje intimne ljudske priče, što nas lišava diskursa upakovanog u rukavice", rekla je Spahić.

Nakon Sarajeva, drama će biti prikazana u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar (6. novembra) i Gradskom pozorištu Jazavac u Banjoj Luci (7. novembra). Predstava u našoj zemlji gostuje u okviru balkanske turneje.