Multimedijalni centar MAK
0

"Sedam strahova" Selvedina Avdića

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U "Književnoj srijedi" Biblioteke grada Sarajeva koju vodi književnica Fadila Nura Haver gostovao je bh. književnik i novinar Selvedin Avdić koji je predstavio svoju knjigu "Sedam strahova".

O knjizi su uz moderiranje Fadile Nure Haver govorili prof. dr. Enver Kazaz i prof. dr. Andrea Lešić koji su, na svoj način, analizirali Avdićev roman u kojem autor "uvezuje egzistencijalnu i ratnu prozu, elemente detektivske potrage i mitološke fantastike".

Profesor Kazaz je o romanu govorio kao o političkoj, društvenoj i ratnoj priči smještajući je u realno okruženje BiH i Zenice, iako se u romanu konkretne lokacije ne spominju, povezujući radnju romana sa ratnim užasima, logorima i drugim strahotama. Dr. Lešić u romanu je pak vidjela rodne teme i strahove muškaraca kroz činjenicu da glavni junak tuče suprugu i djecu. Autor je o romanu govorio čitajući odlomke iz knjige. Pojasnio je da je ostavio sedam praznih stranica u romanu jer očekuje da će svaki čitalac priče tumačiti na svoj način.

"Volim da tumačim knjigu kao živo biće", kazao je Avdić.

Roman "Sedam strahova" Selvedina Avdića dobitnik je nagrade za najbolje književno djelo Zeničko-dobojskog kantona u 2009., dok je u susjednoj Hrvatskoj dobio odlične kritike. Avdić je objavio i zbirku priča "Podstanari i drugi fantomi", knjigu reportaža "Zemlja, turistički vodič Jajca", a priredio je i knjigu o zeničkom zatvoru.