Sjećanje na velikana
0

Sedam godina od smrti Darija Džamonje

Sarajevo-x.com
Na današnji dan, prije sedam godina, napustio nas je Dario Džamonja, kojeg mnogi smatraju najboljim piscem kratke priče u našoj savremenoj književnosti. Tim povodom delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo polaganjem cvijeća na njegovu humku na sarajevskom groblju Bare, odala je priznanje ovom velikom novinaru i piscu.

Daco, kako ga je zvala sarajevska raja, ostat će upamćen po kratkim pričama i hronikama, nastalim na osnovu doživljaja iz njegovog burnog boemskog života, koje i danas uveseljavaju svakog čitaoca, tjerajući ga na smijeh do suza.

Osim kolumne “Pisma iz ludnice” koju je objavljivao u sarajevskim novinama, svoja djela objavio je i u knjigama “Priče iz moje ulice”, “Zdravstvena knjižica “, “Drugo izdanje”, “Priručnik”, “Oni dani” i “Prljavi veš”. Ove sjajne zbirke zapravo su isječci iz života, brutalno iskreni, duhoviti i potresni. Posthumno su mu izdate knjige “Ptica na žici” i “Priče”. Za razliku od mnogih akademskih i manje akademskih književnika, pisaca i nepisaca, Darija je prvo priznala raja, pa tek onda kritika.

Bosanskohercegovački književnik Nenad Veličković svojevremeno je zapisao: "Džamonja je pisao uvjerljivo, neposredno, s jakim osjećajem za anegdotu i atmosferu sa izuzetno živim dijalogom. Sve ove priče zajedno različite po dubini ideja, preciznosti stila, zanimljivosti fabule, raskošne i neugledne istovremeno, nemaju za cilj da nas fasciniraju svojim umjetničkim savršenstvom".