Sedam bh. kulturnih i naučnih institucija pred zatvaranjem

F
FENA
1.12.2011. u 16:52
0
8
Sedam bh. kulturnih i naučnih institucija pred zatvaranjem
0
Sedam bh. kulturnih i naučnih institucija pred zatvaranjem
Zbog iznimno teške situacije u kojoj se našlo sedam bh. kulturnih i naučnih institucija, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, potekla je inicijativa da Federacija i Kanton, kao i Grad i općine, preuzmu pravo osnivača ili suosnivača nad tim institucijama, da bi se konačno riješio pravni status, a time i finansiranje tih riznica materijalne i duhovne historije BiH, saopćeno je iz Gradske uprave.
Zemaljski muzej BiH kao jedna od najvećih i najuglednijih naučno-kulturnih institucija u jugoistočnoj Evropi, nakon 125 godina postajanja, mogao bi prestati s radom.

Slična sudbina mogla bi zadesiti i ostalih šest bh. kulturno-naučnih institucija - Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteku, Umjetničku galeriju, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku i Biblioteku za slijepa i slabovidna lica.

Zbog toga je v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić uputio vijećnicima Gradskog vijeća apel za pomoć u namjeri da iniciraju rješavanje i premoštavanje problema finansiranja te ustanove.

Naime, zbog neriješenog pravnog statusa, situacija je više nego alarmantna, tako da nisu u mogućnosti platiti režije, održavati eksponate, niti osigurati plaće uposlenicima od koji su mnogi jedini stručnjaci specifičnih profila koji rade u Bosni i Hercegovini.

"Svjesni smo političke realnosti i nemogućnosti trenutnog rješenja pravnog statusa. Zbog toga smo u više navrata podsjećali da se iznađe način našeg finansiranja, a da pravni status ostane neriješen do povoljnijih političkih prilika", istaknuto je u apelu za pomoć.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: