Kultura
0

Seadu Đuliću uručena MESS-ova nagrada "Marko Kovačević"

FENA
Jednom od osnivača i umjetničkom direktoru Mostarskog teatra mladih Seadu Đuliću danas je u Sarajevu uručena Nagrada za teatarsku kritiku, publicistiku i literaturu u oblasti scenskih umjetnosti "Marko Kovačević", koja mu je odlukom Direkcije Festivala MESS dodijeljena za knjigu "Dinamika statičnog tijela".

Ova knjiga iznosi autorov umjetnički i pedagoški pristup i sumira četrdesetogodišnje istraživanje umjetnosti teatra u omladinskoj grupi kroz iskustva brojnih generacija mladih ljudi, profesionalaca i neprofesionalaca, koji su umjetnički sazrijevali u Mostarskom teatru mladih.

Riječ je o sistematizovanom pristupu radu, teatarskoj filozofiji i načinu odgajanja glumca.

Nakon što je preuzeo nagradu, Đulić je ocijenio da je čovjek zadovoljan uvijek kada dobije bilo kakvu nagradu, a posebno kada ona nosi ime njegovog prijatelja s kojim je dugo i sarađivao.

"To je puno veća odgovornost i trema. Marko Kovačević je bio sjajan čovjek i prijatelj, osjećam da je tu negdje i da je ponosan", kazao je Đulić.

Smatra da je knjiga pokušaj sažimanja 40-godišnjeg rada Mostarskog teatra mladih i istraživanja šta sve mlad glumac može na sceni.

"Nama cilj nije predstava, ona se desi. Predstava je sredstvo kojim istražujemo mogućnosti glumca i teatra. Nijedna predstava nije ista kao prethodna, stalno se nešto istražuje i pomiču granice", naglašava Đulić.

Također je mišljenja da se umjetnost, bilo koja, ne može raditi - ona se živi.

Sead Đulić jedan je i od osnivača Međunarodnog festivala autorske poetike u Mostaru i Alternativne akademije kao specifičnog vida obrazovanja dramskih umjetnika, pedagoga i studenata kroz radionice.

Neposredno je sarađivao s najistaknutijim dramskim pedagozima i umjetnicima svijeta, prenosio ta iskustva i gradio specifičan pristup u radu s mladima.

Umjetnički fokus Seada Đulića je na dramskom obrazovanju i teatarskoj režiji.