Promovisana knjiga
49

Sead Đulić pozvao na rušenje mostarskih zidova: Gdje god krenete dođete pred prepreku

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sead Đulić, uspješni teatarski i kulturni radnik, te društveni aktivista promovisao je večeras u Mostaru svoju drugu knjigu "Pred zidom". Zbirika je to polemičkih tekstova objavljivanih u posljednjih petnaestak godina koji kritički progovaraju o vremenu u kojem živi grad na Neretvi.

Đulić pojašnjavajući ono što knjiga donosi kaže da je kroz svoje kolumne, njih 58, govorio o stanju koje se u Mostaru nikako ne mijenja.

"Gdje god sam krenuo, šta god hoću, stalno je ispred mene bio zid, raznorazni zidovi. Ne moraju to biti samo politički zidovi i nisam samo ja pred zidom, čitav grad je ispred nekog zida. Kud god kreneš stalno dolazi nešto nepremostivo i nešto što ne možeš probiti", kazao je Đulić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Autor kaže da je njegova knjiga poziv Mostarcima da poruše zidove, mentalne, fizičke, komunikacijske, primitivne...

O Đulićevoj knjizi govorio jedan od promotora, novinar i književnik Emil Karamatić. On kaže da Đulićeva egzistencija nije mjerljiva ovozemaljskim vrijednostima izraženim u šuštećoj valuti, već prije svega u duhovnoj nadogradnji.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"U knjizi vidite zašto je teatar život i zašto život može biti bolji u državi u kojoj se sve ruši. Oni koji su kritizirali Seadov rad u svojim tekstovima nisu ništa ponudili osim vlastite nemoći", ocijenio je Karamatić.

Drugi promotor, književnik Goran Karanović, kaže kako je Đulićev rad vrijedniji jer su njegova promišljanja svakodnevna.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Knjiga je pisana snažnim i zanimljivim jezikom u kojem se vidi odraz jednog kulturnog radnika i društvenog mislioca", izjavio je Karanović.