Kultura
0

SDPBiH: Vjećnici stranka Za BiH i SDA zastupaju interese Kantona a ne grada Sarajeva

FENA
Neodržavanje zaredom triju sjednica Gradskog vijeća Sarajeva jasno pokazuje da vladajuća koalicija u gradu SDA-Stranka za BiH želi prikazati besmislenost postojanja Grada, ali i države BiH, izjavio je danas na konferenciji za novinare Socijaldemokratske partije BiH predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Marin Ivanišević.

Napuštanjem jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, na čijem su se dnevnom redu nalazile stvari koje su trebale pomoći građanima i nizu kulturnih manifestacija od interesa ne samo za Sarajevo već BiH u cjelini (SFF, Baščaršijske noći, MESS...), vladajuća koalicija je dokazala da ne želi da se novac dodijeli ovim manifestacijama, iako je već pripremljen, rekao je Ivanišević, ocijenivši takav odnos prema kulturi neprihvatljivim i nerazumljivim.

Na ovoj sjednici se također trebalo raspravljati o regulacionim planovima za niz važnih objekata, te je Ivanišević postavio pitanje vladajućoj koaliciji da li to njeni vijećnici žele da spriječe investitore i ljude koji žele da uljepšaju grad, jer će se ovi regulacioni planovi moći usvojiti tek najesen a tada je građevinska sezona gotova i vrijeme izgubljeno.

U SDPBiH tvrde da ne sprječavaju popunjavanje četiriju vijećničkih mjesta (po dva iz SDA i SBiH) koja su ostala upražnjena nakon izbora tih vijećnika za druge nivoe vlasti na prošlim općim izborima, već ističu da je SDP samo želio poštovati statutarnu proceduru koja ne predviđa izmjene Statuta po hitnom postupku.

Šef Kluba vijećnika SDPBiH u Gradskom vijeću Faruk Sijarić je kazao kako se ne radi o problemu neizbora četiriju vijećnika, jer je i prije znalo odsustvovati i više njih, nego je počeo proces rješavanja pitanja Grada Sarajeva u sklopu ustavnih promjena.

Moguće ujedinjenje Sarajeva s Istočnim Sarajevom promijenit će ne samo nacionalni već i stranački balans, što posebno smeta SDA koja grad smatra svojim "vakufom", smatra Sijarić.

Osim toga, rekao je on, takav grad bi ugrozio Kanton Sarajevo, koji je po budžetu jači od države, te vijećnici SDA i Stranke za BiH ne zastupaju interese grada nego Kantona.

Ocijenio je, također, da u ovom trenutku "desna ekstremna struja" SDA želi omalovažavati Grad Sarajevo i oduzeti mu funkcije, odnosno ona nije za cjelovitu BiH.

Sijarić je dodao da u tu struju ne spada gradonačelnica Semiha Borovac, članica SDA, ali da je "prikliještena stranačkim okruženjem".