Kultura
0

ScreenDaily.com o ulaganju BiH u razvoje regionalnih produkcija

Sarajevo-x.com / SFF
Ugledni međunarodni filmski magazin Screen International, u svom interent izdanju ScreenDaily.com, koje svakodnevno čitaju svi oni koji se bave filmskom industrijom, nedavno je posvetio udarni prostor naporima koje BiH ulaže za razvoj regionalnih koprodukcija.

Kako je ocijenjeno u tekstu, koji potpisuje ugledni novinar Martin Blaney, odluka Fondacije za kinematografiju FBiH na čelu sa ministrom kulture i sporta FBiH Gavrilom Grahovcem, o namjenskom izdvajanju iz budžeta za regionalne koprodukcije, predstavlja prvi korak ka jačoj saradnji u regiji.

U izjavi za ScreenDaily.com, tokom nedavnog boravka na goEast festivalu u Wiesbadenu, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra ističe kako će upravo regionalna saradnja privući producentske partnere sa zapada koji bi investirali u projekte.

U tekstu je najavljeno da će Ministartsva za kulturu FBiH i Srbije na predstojećem Cannes Film Festivalu biti domaćini kolegama iz Jugoistočne Europe, te da će to upravo biti i prilika za njihovo ohrabrivanje da iz svojih budžeta izdvoje sredstva za filmske koprodukcije.

Ova ministarstva inicirala su i uspostavljanje sporazuma za regionalnu koprodukciju na sastanku ministara održanom tokom prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Blaney dalje ističe kako je Ministarstvo kulture i sporta FBiH u međuvremenu izdvojilo i sredstva u iznosu od 60,563$ (50,000 Eura) za pripremu novog projekta rediteljke Jasmile Žbanić, kao oficijelno priznanje za uspjeh njenog debitantskog igranog filma Grbavica, dobitnika Zlatnog medvjeda za najbolji film na ovogodišnjem Berlinaleu.

Kako se navodi u tekstu, od samog početka prikazivanja filma širom BiH drama majke i kćerke je privukla skoro 200,000 posjetilaca što je nevjerovatan rezultat za zemlju koja ima 3 miliona stanovnika i samo 30 kino sala.

"Grbavica, koja je dobila podršku Fonda za kinematografiju, tokom aprila počeće se prikazivati i u kinima u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori", navodi Blaney na kraju teksta.