Kultura
0

Schmunk: Vrijeme je da se obnovi sarajevska Vijećnica

FENA
Vrijeme je da se trinaest godina nakon rata obnovi sarajevska Vijećnica, izjavio je danas ambasador SR Njemačke u BiH Michael Schmunk, koji je zajedno s predsjedavajućom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amrom Hadžimuhamedović posjetio Gradsku vijećnicu.

Ambasador Schmunk, koji je ovom prilikom informiran o projektu obnove Vijećnice, konstatirao je da je to veliki projekt koji zahtijeva mnogo finansijskih sredstava.

On je stoga izrazio nadu da će se naći značajan broj donatora koji će finansijski podržati realizaciju projekta obnove Vijećnice.

Njemački ambasador je izrazio i podršku radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, a podstiče i druge zemlje da podrže projekte ove komsije.

-Vlada SR Njemačke ima interesa da očuva nacionalna blaga ove zemlje. Mišljenja smo da se ovdje radi o kulturi koja pripada svim narodima koji žive u BiH, ali isto tako i Evropi, izjavio je Feni ambasador Schmunk.

U dosadašnju obnovu Gradske vijećnice značajna sredstva je uložila Evropska unija, a u budžetu EU najveći udio ima upravo Njemačka.

Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović podsjetila je da je njemačka vlada finansirala i neke druge projekte obnove kulturno-historijskih i vjerskih objekata.

Tako je donirala 50.000 eura za obnovu džamije Ferhadija, 50 posto potrebnih iznosa je dodijelila za obnovu Crkve u Vozućoj, a u ovoj godini planira podržati još jedan manji projekt u Hercegovini.