Kultura
25

Scena MESS uskoro dobija svoj prostor u Sarajevu

Klix.ba
Internacionalni teatarski festival MESS, Ministarstvo kulture i sporta KS i Ministarstvo kulture i turizma regiona Apulia iz Italije u finalnoj su fazi dogovora za pokretanje novog prostora i nove teatarske scene u Sarajevu, Scene MESS.

Na ovaj način, Sarajevo će u narednom periodu dobiti novi teatarski prostor nakon 25 godina, a za cilj će imati okupljanje najboljih umjetnika i umjetnica iz regiona.

“Ovo je jedna veoma važna ideja jer želimo raditi na promovisanju balkanskog interkulturalnog dijaloga. Mi smo region koji ima mnogo toga da ponudi Evropi i nadamo se da ćemo putem teatra koji je prostor dijaloga ostvariti komunikaciju sa Evropom“, rekao je izvršni producent Festivala MESS i rukovodilac Scene MESS Dino Mustafić te se zahvalio festivalskom selektoru Giorgiu Ursiniju Uršiću, koji je bio prvi kontakt između MESS-a i talijanskog ministarstva.

Ministrica kulture i turizma regiona Apulia Loredana Capone istakla je da je ulaganje u kulturu uvijek put ka uspjehu.

“Ovo društvo i ovaj grad mnogo cijenimo zbog snage koju ima i zbog onoga što je dalo za kulturu. Ganula nas je činjenica da se pod opsadom ovdje oformilo jedno pozorište. U narednom periodu planiramo raditi na jednom ljudskom, društvenom i ekonomskom projektu koji ima za cilj kreiranje zajedničkih predstava i koprodukcija“, navela je Capone.

“MESS je prvi regionalni pokretač teatra. Da bi mogao zadržati taj status on mora konstantno ulagati i napredovati. Zbog toga je ova ideja oko pokretanja novog prostora i nove scene kapitalna. Sretni smo što mi i naši gosti iz Apulie imamo ista strateška opredjeljenja i to će nam sigurno olakšati saradnju u budućnosti“, naveo je ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić te dodao da su ovom prilikom pokrenute priče i o drugim projektima koji bi se mogli realizirati u narednom periodu.

Saradnja Festivala MESS i Ministarstva kulture i turizma regiona Apulia bit će dio Jadransko-jonske inicijative.

“Potpisali smo ugovor 11. septembra sa dvanaest teatarskih kuća koje su ušle u našu inicijativu, među kojima je i MESS. Tih 12 teatarskih kuća odlučili su u centar svog projekta staviti balkanski teatar, a za najviše mjesec dana sastat ćemo se ponovo u Apuli kako bismo odredili okvire projekta. Želimo pojačati saradnju teatara u ovoj regiji i ovo je vjerujem samo početak jednog dugog i vjerujem uspješnog puta“, rekao je direktor odjela za turizam, ekonomiju, kulturu i promociju kulturne baštine regiona Apulia Aldo Patruno.

Kao prvi konkretan projekat ove saradnje najavljena je predstava koja će uključiti balkanske i italijanske umjetnike i umjetnice, a premijerno će biti izvedena na slijedećem MESS-u.