Kultura
0

Saznajte koje filmove danas možete pogledati na SFF-u i gdje je najbolja zabava

Klix.ba
Glavni grad Bosne i Herecegovine zahvatila je SFF groznica. Danas, 20. augusta, na repertoaru je mnoštvo filmova, ali i bogat kulturno-muzički sadržaj. Saznajte koje filmove danas možete pogledati i gdje vas večeras očekuje zabava baš kakvu želite.

U otvorenom Ljetnom kinu !hej bit će prikazan film "Prije ponoći" reditelja Richarda Linklatera, u 20.30 stai. Riječ je o nastavku priče o Jessi i Celine (Prije zore i Prije sumraka). Duhoviti, iskreni dijalozi, glatko ukomponirani s osobenim dugim kadrovima karakteriziraju priču o još jednom raskršću na kojem se našla nestabilna, pa ipak strastvena veza ovoga dvojca. Film se na opušten i inteligentan način dotiče bitnih i manje bitnih životnih tema, a izazovi veze o kojoj govori prikazani su uz dozu briljantne iskrenosti, iskričavosti i humora. Cijena ulaznice je 8 KM.

U okviru Takmičarskog programa, u Narodnom pozorištu bit će prikazan film "Soldate Jeannette", reditelja Daniela Hoesla, u 11:30 sati (ulaznica 5 KM) i u 20.00 (ulaznica 8 KM). Film prati djevojku Fanni kojoj je dosadiobogataški život i kojeg napušta da bi živjela u šatoru. Anni je dosta svinja i napušta farmera, koji je samo igla u plastu sijena njenih problema. U novonastaloj situaciji, suočavajući se sa svojim dilemama, Fanni se kocka dok Anna bez razmišljanja ruši sve pred sobom. Odlučuju se na zajedničku pobunu i tako jedna drugoj utječu na životni put. Razlike ih privuku te sretne tako nastavljaju dalje zajedno, na dalekom putovanju prema ostvarenju svojih snova – prema novostečenoj slobodi.

U utorak je u Fokusu film "Čistilište", turskog reditelja Yeşima Ustaoglua, koji će biti prikazan u Narodnom pozorištu u 16.00 sati. Cijena ulaznice je 5 KM.

Film prati par, lijepu Zehru i zgodnog Olguna koji provode veći dio mladosti radeći u kafeteriji benzinske pumpe kraj udaljene autoceste. Predio u kojem žive,nekada bitno industrijsko područje, sada je bezlično mjesto ekonomske propasti u kojem vlada nezaposlenost. Zehra sanja da će je ljubav odvesti daleko, a njenu pažnju privlači stariji vozač kamiona, Mahur. Kako Zehrina žudnja za Mahurom prerasta u tragičnu prvu ljubav, njen buntovni prijatelj Olgun se sve više osjeća zapostavljenim. Zehra i Olgun će iskusiti gorko-slatko odrastanje, u kojem će proći kroz patnju, ali i buđenje. Međutim, dok se budu opraštali sa svojom dječijom nevinošću, ljubav i nada će im pomoći da krenu naprijed.

U Kinu Meeting Point danas će biti prikazan film "Čin ubijanja" u 12.00. Cijena ulaznice je 5 KM. Kada je 1965. vojska svrgla vladu Indonezije, Anwar i njegovi prijatelji su se od sitnih kriminalaca, koji su preprodavali kinoulaznice "na crno", preobrazili u vođe odreda smrti. Vojsci su pomogli da u manje od godinu dana pobije više od milion navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. Kao izvršitelj u jednom od najozloglašenijih odreda smrti u svome gradu, Anwar je vlastitim rukama ubio na stotine ljudi.

U Meeting Pointu u 15.00 sati će biti prikazan i film "Smrt gospodina Lazarescua". Lazarescu se ne osjeća dobro. Hitna pomoć napokon stiže i vodi ga na nesvakidašnje i dugo putovanje. Ustanovljavaju mu različite oprečne dijagnoze, a liječenje se stalno odgađa. Ljekari ostaju opušteni i svojeglavi, dok Lazarescu tone sve dublje u noć u Bukureštu. Cijena ulaznice je 5 KM. Također, u 18.00 stai će biti prikazan kratki film"Carte Blanche - Semaine de la Critique, Cannes".

U Ljetnom kinuVatrogasac u 21.00 sat bit će prikazan švedski film "Jedi, spavaj, umri". Film prati mladu Rašu, muslimanku s Balkana koja gubi posao u fabrici. Bez diplome srednje škole, bez posla, ali u čizmama na kojima su još mrlje od blata iz gradića u kojem je odrasla, Raša se zatekne u nesporazumu s društvom i njegovim kontradiktornim mjerilima i očekivanjima. Cijena ulaznice je 6 KM.

Ukoliko se odlučite za Laško Summer Nights u 21:15 sati, moći ćete pogledati film "Dobre vibracije" o Terriju Hooleyju radikalu, buntovniku i ljubitelju muzike iz sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka kada sukob poznat pod nazivom “Troubles” paralizira njegov grad, Belfast. Dok svi njegovi prijatelji zauzimaju strane i uzimaju oružje, Terri na pola milje najžešće bombardiranog prostora u Evropi otvara dućan s pločama i daje mu naziv “Dobre vibracije”. Zahvaljujući dućanu, Terri otkriva snažan glas otpora nasilju među pripadnicima gradske underground punk scene u nastajanju. Podstičući mlade muzičare na akciju, Terri neočekivano postaje vođa šarolike grupe omladinaca i pankera koji se pridružuju njegovoj misiji da stvore novu zajednicu, alternativni Ulster, kako bi vratili život u svoj grad. Cijena ulaznice je 5 KM.

A, bogat filmski program za sve uzraste možete pronaći i u Cinema Cityju.

Noćni provod

Na Sarajevo Music Stageu u utorak nastupaju legendarni zagrebački rokeri Prljavo Kazalište i mladi sarajevski bend Polaroid Trip, u City Pubu su Gale (Kerber) i Najda (Smak), a dobra zabava se očekuje i na Mucha Lucha Open Air Summer Festivalu. Londonska DJ-ica Goldierocks nastupit će u Laško Summer Lounge Baru, DJ Matti zabavit će goste Haciende, a u okviru Sarajevo rock festivala u klubu Underground nastupit će Undergrounderi.